Foto: screenshot Facebook Foto: screenshot Facebook

S oznakom "product of Croatia", obrt pletiva Marije i Andrije Subotić traje više od 40 godina. Iz obiteljske radionice Subotićevih izlaze moderna pletiva s tradicijskim slavonskim motivom i nose se diljem Europe i svijeta. Najviše su tražene njihove majice Šokac i Šokica, govori Marija.

- Imamo i haljine Šokica, i to se sve pokupuje, ljudi nerijetko pitaju i imamo li još – kažu supružnici.

Pletiva odlaze sve do Japana

U Zagrebu 90 posto njihove odjeće pokupuju stranci, turisti koji žele iz Hrvatske ponijeti nešto karakteristično - govori Marija. Iz razgovora s kupcima doznali su da se njihove pletenine nose od Ognjene zemlje do Aljaske, od Finske do Južnoafričke Republike, u Egiptu, Hong Kongu, Rusiji i Australiji, a Japanci su pak vrlo česti kupci.

- Sve u radionici obiteljski je rad. Radimo i klasičnu trikotažu, no s godinama smo se više orijentirali na šokačke motive – rekla je Marija. Nekada su izrađivali džempere za Hrvatsku vojsku, a potom i za MUP, a danas, uz „klasične“ komade, rade i šokačke prsluke.

Obiteljska tradicija

Revija brenda Andrijane Subotić Pjajčik (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Obiteljski posao nastavila je njihova kći Andrijana Subotić Pjajčik, školovana dizajnerica koja je 2004. godine u Zagrebu pokrenula poznati domaći brand Etna Maar, koji je, dijelom i sa slavonskim motivima, stigao i do New Yorka.

(izvor: Glas Slavonije)