Monsinjor Alojzije Slavko Večerin (foto: snimka zaslona/YouTube) Monsinjor Alojzije Slavko Večerin (foto: snimka zaslona/YouTube)

Sveta Stolica prihvatila je zahtjev za Penzešovo umirovljenje i poslije dvije godine odlučivanja imenovala dosadašnjeg nositelja više visokih crkvenih dužnosti Večerina za novoga biskupa Subotičke biskupije, na sjeveru Vojvodine i Srbije.

- Zahvaljujem Papi Franji i poglavarima Svete stolice na ukazanoj časti povjeravajući mi ovu veoma odgovornu službu subotičkog biskupa - naveo je obraćajući se javnosti Slavko Večerin.

Prema riječima mjesnih svećenika pred novim biskupom je prije svega pitanje obnove subotičke Katedrale, čiji se desni toranj naginje, analiza pastorala po župama i kadrovska preraspodjela kako bi se novom energijom moglo odgovoriti aktualnim izazovima u katoličkoj crkvi na sjeveru Srbije.

Na imenovanje novoga biskupa reagiralo je i vodstvo hrvatske zajednice u zemlji. - Pozdravljamo imenovanje novog biskupa uz zahvalu umirovljenom Ivanu Penzešu za sve što je učinio. Našem starom znancu, vrlom velečasnom Večerinu želimo svako dobro u vođenju najbrojnije katoličke biskupije u Srbiji! Katolici Hrvati očekuju nastavak suradničkih odnosa s biskupijom i novim biskupom radi stvaranja perspektiva hrvatskoga življa - izjavio je u ovome povodu predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Slavko Večerin rođen je u Subotici 1957. Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 1983, a datum preuzimanja dužnosti biskupa biti će naknadno priopćen. Prema popisu iz 2011. oko 357.000 građana Srbije je katoličke vjeroispovijesti. Najveći broj njih, oko 290.000, živi na sjeveru Vojvodine, u Subotičkoj biskupiji koja taj status ima od 1968.