Obiteljska fotografia Garcijinih (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Obiteljska fotografia Garcijinih (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Pedro García se nada da će njegova obitelj ove godine dobiti hrvatsko državljanstvo.

- Pozdrav hrvatskim prijateljima iz cijelog svijeta. Želim reći da nam je protekla godina pružila mnoge mogućnost kao obitelj. Jedna od najvažnijih je otkriće da je hrvatska krv tekla u naših predaka. I nadamo se da ćemo ove godine ispuniti taj san i tu želju i podijeliti s vama čast biti hrvatskim državljanima - kaže Pedro García.

Manuela García spominje da su prošle godine otkrili da je njezina obitelj hrvatskog podrijetla.

- Prošla je godina započela za našu obitelj s jedne strane pandemijom, a s druge novim snom: Hrvatskom. Početkom prošle godine naša se najstarija kći vratila iz Južne Koreje u Hong Kong, gdje studira, s neizvjesnošću virusa koji je dopirao do cijelog svijeta. Sredinom siječnja stvorili smo obiteljski chat Rijeka Croacia Fiume, s njezinom zastavom kao slikom profila. Godina je prošla između pandemije i velike iluzije koja je rasla u našim srcima, od predaka do savjesti i čežnje za kulturom koja nas je ugodno iznenadila - ističe Manuela García. 

Njezina svekrva Carolina Marchena Car, kći Caroline Car Giorgolo, rođena je u Rijeci, a živjela je u Limi u Peruu.

- Stalni komentar moje svekrve o njezinoj majci, rođenoj u Italiji, koja je nakon vjenčanja došla u Peru, gdje je osnovala obitelj i obiteljska fotografija sa svojom braćom i sestrama, jedina koju čuva od svoje majke Caroline Car, koja je umrla u Limi kad je ona imala samo 7 godina, postala je vrlo važna. Kad pomislimo da je više od priče, to bi moglo značiti mnogo za našu budućnost, otkrivajući geneološko stablo i kulturne korijene obitelji.

Zatim, otkriće da Rijeka nije dio Italije, nego Hrvatske, iako je svojedobno bila u Italiji. I povivanje uma i srca s očaravajućom zemljom, koja je ujedno i podrijetlo bakine krvi, za koju smo samo znali da je navodno rođena u Italiji. Ali tijekom prošle godine osvijetlili su nam svoju povijesnu arhivu, pomažući nam da danas slavimo kao dio zajednice koja se povezuje s Hrvatskom - naglašava Manuela García. 

Sa svoje strane, mlada Manuela García Gutiérrez ističe:

- Sreća je otkriti da imate više braće i sestara nego što ste znali, da vaše granice idu daleko dalje od zemlje u kojoj ste rođeni. I pronaći da je podrijetlo vaših predaka u zemlji s toliko povijesti i kulturnog bogatstva, poput Hrvatske, to je Božji dar. 

Ono što je započelo jednostavnom znatiželjom, danas postaje predivna slika o kojoj sanjamo da ćemo je uskoro ostvariti uživo, uz priliku da budemo tamo, da nastavimo otkrivati ​​i povezati više Kolumbijaca s Hrvatskom. Hvala Mariani Glavinic iz Paragvaja, koja sada živi u Zagrebu, koja nam je pomogla pronaći izravnu liniju koja nas povezuje s Hrvatskom.

Uz toplinu ukusnog kuhanog vina: živjeli! - nazdravlja Manuela García Gutiérrez, Kolumbijka hrvatskog podrijetla.