Umjetnik Nikola Vudrag (Foto: Robert Anić/ Pixsell) Umjetnik Nikola Vudrag (Foto: Robert Anić/ Pixsell)

Za mladog umjetnika iz Varaždina Nikolu Vudraga prošla godina bila je jedna od najuspješnijih jer je počeo izlagati u renomiranoj galeriji De Medicis u Parizu. Trenutačno živi na realciji Zagreb – Varaždin – Pariz – Provansa. Umjetnišću se počao baviti još u vrtiću, no uz djeda je u potpunosti naučio koristiti ruke kako bi ostvario zamišljenu ideju.

- Djed me nije toliko usmjerio u umjetnost, nego me skladno naučio koristiti ruke i um u nekoj vrsti kreativnog rada, stvaranja i popravljanja. No, kako su me uvijek zanimale znanost, umjetnost, filozofija i teologija, tako sam pronašao polje koje sve to spaja u jedno – umjetnost – ispričao je Nikola.

Kroz svoju umjetnost pokazuje interes za obradu metala i konstrukcije te je sve to spojio u umjetnički prepoznatljiv izričaj. Željezo smatra svojim mjestom duhovne moći. Nikola Vudrag završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu.

- Škola kao takva mi se jako svidjela. Odmah u početku dobijete nekoliko stranih jezika i puno veći sadržaj od drugih srednjih škola. Nauče vas razmišljati, nauče vas osnovama analitike i misli – kazao je.

(Foto: Vudrag.com/ snimka zaslona)

Tijekom svoje umjetničke afirmacije naišao je na narezumijevanje, a ponekad i na ismijavanje jer, smatra Nikola, umjetnost nije toliko sazrela u našem podneblju da bi je mnogi smatrali ozbiljnom profesijom.

- S druge strane, u Francuskoj ili SAD-u umjetnost je golema korporativna mašinerija, a u domovima građana manifestira se kao osnova kulture. Stoga je u početku teško uspjeti ili preživjeti u Hrvatskoj, naročito ako imate nekih većih ambicija. Postoji uvijek dokazivanje na početku. Radite izložbe da publika vidi čime se bavite i učite na pogreškama Sve u svemu, nije lako nama umjetnicima. Kasnije, nakon te krvave borbe od otprilike deset godina, dođete do većih mjesta, meni je to, primjerice, bio Pariz. Najveću afirmaciju vam daje potražnja. Više ne tražite klijente, nego oni traže vas, i nakon toga možete raditi apsolutno iz srca jer će se to najviše osjetiti – dodaje.

Suradnja s galerijom Carre d’artistes započela je njegovim prvim odlaskom u Paris gdje je s galeristicom Amelie prodao prvu skulpturu istog dana kad su se upoznali.

- Sve je krenulo svojim tijekom i nakon doglednog vremena uhodao sam se u korporativni svijet umjetnosti, a Amelie i ja smo postali produktivan tim. Nakon dva mjeseca dobio sam premium status zbog produktivnosti i poštovanja određenih kriterija jer sam Božić i Badnjak proveo u radionici završavajući radove da ih isporučim prije Nove godine. Zbog te potražnje proveo sam i Novu godinu negdje na autoputu iz Pariza vozeći se kući nakon isporuke – ispričao je Nikola koji je do sada prodao više od 40 skulptura, a neke od njih svoje mjesto našle su kod respektabilnih svjetskih kolekcionara.

(Foto: Robert Anić/ Pixsell)

- Kroz tih godinu dana skupila se određena grupa kolekcionara koja me pratila i počeli smo intenzivno surađivati. Zahvaljujući Galeriji, moje skulpture su otišle u New York, Miami, Sao Paolo, Washington, razne europske metropole, Beirut i Rusiju. Naravno, to sve uzme danak. Ponekad znam sjesti na avion iz Zagreba i otići na sastanak u Dubrovnik, gdje se nađem s kolekcionarima iz Francuske ili Njemačke. 

Mladi hrvatski kipar krajem godine Varaždincima je darovao prekrasnu umjetničku skulpturu koja se nalazi na Kapucinskom trgu.

– Vratio sam se iz Pariza u jednom navratu i našao se u Gradskoj vijećnici. Gradonačelnik Čehok mi je čestitao na pariškom uspjehu. Tijekom razgovora predložio sam da ću napraviti skulpturu za grad u kojem sam odrastao i koji me oformio, kao poklon građanima za Božić i ulazak u 2020. godinu. Napravio sam simbol glazbe, za grad glazbe Varaždin. Taj simbol glazbe je manifestiran u violini koja proizvodi zvuk, tako da bilo koji prolaznik može zasvirati. Time se približava sudjelovanju u umjetnosti, odnosno kulturi. Ljudi se često drže na distanci jer se smatra da se umjetnički rad, u ovom slučaju kip, ne smije dirati. Ovaj je upravo suprotno: svirajte, veselite se, uživajte te sudjelujte u umjetnosti jer ona prevladava pesimizam života – zaključuje Nikola Vudrag.