(Foto: screenshot/Novi list) (Foto: screenshot/Novi list)

U krugu najbližih, nećaka Žarka Jeličića i njegove supruge Željke te rodbine i prijatelja, Selčanin Josip Kršul proslavio je 107. rođendan, javlja Novi list. 

Rođen je u godini u kojoj je utemeljen splitski Hajduk, "najpoznatiji klub na svitu i okolici", preduhitrio je početak Prvog svjetskog rata čak za tri godine, a svijet je ugledao kada i poznata marka automobila Chevrolet.

Josip se otisnuo iz rodnoga mjesta još zarana, u prvoj mladosti. Nakon školovanja u Selcu i Crikvenici, u osnovnoj i srednjoj školi, za električara se školuje u Beogradu. Za radiotelegrafista odlazi na tečaj u Šibenik, a uskoro slijedi i ukrcaj na brod Zvir u Rotterdamu. Plovi još prije početka Drugog svjetskog rata, a onda slijedi svjetski vojni sukob koji ga zatječe u Galvestonu u Teksasu, gdje se javlja u američku vojsku. U onome što se mnogo godina kasnije gleda u ratnim filmovima o američko-japanskom ratu, Josip Kršul sudjeluje osobno. Nakon Havaja, njegov osobni doprinos ogleda se i u borbama Amerikanaca za strateški važan otok Iwo Jimu. 

(Foto: Pixabay)

Nakon rata vraća se u Sjedinjene Američke Države u Kaliforniju. Još od trenutka javljanja u američku vojsku ima američko, a kasnije regulira i hrvatsko državljanstvo.

Najviše godina provodi u San Franciscu radeći u Western Unionu na održavanju uređaja za telekomunikacije. Ženi se Milenom, Amerikankom naših korijena. Prije dvanaest godina Milena umire, a prije šest godina Josip se vraća u svoje rodno Selce.

O Josipu proteklih godina brine njegov nećak Žarko (64), kojemu je majka, Jelena Jeličić, Josipova sestra, umrla nedavno u 102. godini. Zahvaljujući svojem ujaku, Žarko je – dok je Josip Kršul još živio u SAD-u – u više navrata posjećivao zemlju "preko bare",  a Josip navraćao u zavičaj.

Danas Josip, vjerojatno najstariji američki veteran-marinac iz Drugoga svjetskog rata živi na istoj adresi na kojoj se i rodio prije punih 107 godina. Kao obiteljsku zanimljivost ističe činjenicu da mu je otac Jakov sa sinom imenjakom otišao u Peru gdje su kao iseljenici ostali zauvijek.