Foto: Hrvatski judo savez/ustupljena fotografija Foto: Hrvatski judo savez/ustupljena fotografija

"Umjetnosti i znanosti juda" novi je međunarodni, interdisciplinarni znanstveni časopis koji istražuje različite aspekte juda i sve njegove vrijednosti povezane s kineziologijom, psihologijom, ekonomijom, marketingom i sportskim menadžmentom, poviješću, umjetnošću, tehnologijom, komunikacijskim znanostima te svim ostalim srodnim poljima. 

Za glavnu urednicu časopisa odabrana je dr. sc. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza. Čorak je dugogodišnja znanstvenica na Institutu za turizam, autorica brojnih znanstvenih radova i knjiga, a obnaša i funkcije dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i predsjednica Radnog odbora za Nacionalni program športa 2019.-2026. Uz to, savjetnica je Europske komisije za područje ravnopravnosti spolova u sportu. 

- Prvo izdanje ASJ-a je nastavak rada u znanstvenom segmentu juda, koji je posebice izdignut znanstvenom konferencijom u sklopu Judo Festivala, koja se tradicionalno održava u Poreču te stalnim povezivanjem znanstvenika aktivnih u judu kao sportu i kao stilu života – rekla je Čorak, kojoj je zahvalio i predsjednik IJF-a, Marius Vizer.

Foto: Hrvatski judo savez/ustupljena fotografija

- Često kažemo da je judo više od sporta. To je umješan način življenja, jednako kao i znanstveni pristup životu. Otkako je judo stvorio Jigoro Kano Shihan 1882. godine u Japanu, naš se sport razvijao kako bi se neprestano prilagođavao promjenama u našem društvu, istovremeno zadržavajući ukorijenjene, duboko u svom genomu, vrijednosti koje ga danas čine modernijim no ikad. Ovo prvo izdanje "Umjetnosti i znanosti o judu" savršena je ilustracija ovog dvostrukog sidrenja u tradiciji umjetnosti predaka i u suvremenom životu. Zahvaljujući pedantnom i strpljivom radu Sande Čorak, glavne urednice, pod okriljem Znanstvene komisije IJF-a i IJF Akademije, ovaj je časopis zaživio. Želio bih zahvaliti njoj i svima koji su doprinijeli ovom postignuću - rekao je Vizer. 

(Hrvatski judo savez)