Igor Rudan i Miro Gavran (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Igor Rudan i Miro Gavran (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Ustanova Academia Cravatica je inaugurirala novog veleposlanika kravate, stručnjaka za međunarodno zdravstvo, renomiranog akademika, profesora međunarodnog zdravstva i molekularne medicine sa Sveučilišta u Edinburghu, savjetnika Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a Igora Rudana.

AUDIO. Igor Rudan (Autor: David Rey)

AUDIO. Igor Rudan (Autor: David Rey)

5:00

Na svečanosti u Muzeju Mimara ravnatelj Academie Cravatice Marijan Bušić i članovi Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Hrvatskog diplomatskog kluba predali su povelju akademiku Rudanu koji je cijenjenu titulu preuzeo od književnika Mire Gavrana.

Marijan Bušić (Foto: David Rey/Glas Hrvatske)

Svoj "mandat" iskoristit će, kaže, kako bi promovirao kravatu kao hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu. Želja mu je da hrvatski znanstvenici, članovi svjetskih znanstvenih institucija doniraju svoje kravate budućem Muzeju kravate u Zagrebu.   

(Foto: Livio Andrijić)

Svečanost inauguracije održana je u prisutnosti brojnih uzvanika, visokih državnih dužnosnika i članova diplomatskog kora. U sklopu programa održala se i smotra kravata zemalja predsjedateljica Europske unije, a sudjelovala je i počasna satnija Kravat pukovnije koja promovira Zagreb kao prijestolnicu i Hrvatsku kao domovinu kravate.