Rebeca Dorich i slika "Nebeski dječak, želje na vjetru" (Foto: privatna zbirka) Rebeca Dorich i slika "Nebeski dječak, želje na vjetru" (Foto: privatna zbirka)

- Prijatelji Glasa Hrvatske, srdačno vas pozdravlja Rebeca Dorich, peruanska likovna umjetnica hrvatskih korijena. Moje hrvatsko podrijetlo je od pradjeda Alejandra Doricha Recassensa, Hrvata - Španjolca rođenog u Galiciji, sina Tome Dorića Medanića, rođenog u Rijeci. Moj pradjed stigao je u Peru sredinom devetnaestog stoljeća, bio je mornar, "​pilot na otvorenom moru". Ljubav prema plovidbi nastavila se u obitelji, moj stariji brat Leonidas Dorich također je kapetan broda, započeo je u peruanskoj trgovačkoj mornarici i do danas nastavlja s radošću ploviti morima u pomorskoj trgovini. Moja obitelj se nalazi u Peruu, Kostariki i Švedskoj. Moji kontakti s Hrvatskom su kulturni, jer kao umjetnica sudjelujem u međunarodnim događanjima. Jedan od njih je poziv za sudjelovanje u "100 umjetnika kontra korone", događaju promoviranom iz Zagreba, koji je trenutno virtualni, ali koji bi mogao činiti kolekciju i biti predstavljen u izložbenom prostoru. Također, imam nekoliko prijatelja u Hrvatskoj i surađujem s peruanskom Hrvaticom Carmen Rosa Munaico Banaj - predstavila se peruanska umjetnica.

Rebeca je napravila crteže koji prikazuju aspekt njenog odnosa između života, umjetnosti i pandemije.

- Oduvijek me zanimalo hodati svijetom, otkrivati ​​tajne čovječanstva i izražavati ih kreativnim akcijama. Provela sam nekoliko dana u Zagrebu, malo sam ga upoznala i voljela bih se vratiti, ako Bog da, izložiti svoje umjetničko dijelo. Spremna sam stvoriti poveznice za kulturne razmjene na području vizualnih umjetnosti. U tijeku je izložba "100 umjetnika kontra korone". Njezina kustosica Karolina Bartulović pozvala je umjetnike iz različitih dijelova svijeta da stvore virtualnu zbirku koja je kao album izložena na facebook stranici "100 umjetnika kontra korone". Sada pripremaju virtualnu galeriju na web stranici sponzora. Već sam potvrdila da će i moje dijelo biti dio toga. Osim što je izložba, to je i svojevrsno natjecanje i radovi se mogu nabaviti. S obzirom na moguću izložbu uživo, uskoro ću slikati u većem formatu. Svrha je imati radove, tko zna, možda se uskoro mogu vratiti u Zagreb - rekla je Rebeca.

Odabrani crteži Rebece Dorich (Foto: privatna zbirka)

Umjetnica se nada da ćemo u 2021. godini uspjeti pobijediti virus i želi dobro zdravlje čitavom čovječanstvu.

- Živimo u kritičnim vremenima, potvrdimo vrijednosti koje jačaju čovječanstvo. Umjetnost nam omogućuje istraživanje osjećaja, promicanje razmišljanja i djelovanje kako bismo ponovno otkrili ono što je bitno. Iz tog razloga, drago mi je podijeliti s vama ovo sudjelovanje u projektu "100 umjetnika kontra korone", koji predstavlja međunarodne prijedloge, uključujući moj rad. Za ovu pozivnicu odabrala sam dva crteža iz svoje serije "Djeca u milosnim krugovima, šetnja kroz boje", oba povezana s pandemijom. Prvi crtež je "Dijete u unkuñi s krugom cvijeća", koji odgovara crvenoj boji i prikazuje dječaka koji se moli raširenih dlanova prema nebu, okružen elementima koji izražavaju namjeru zdravlja za četiri kuta zemlje (tekstil unkuña iz drevnih vremena je sveti element u andskoj kulturi). Drugi crtež je "Nebeski dječak, želje na vjetru", koji se odnosi na božanski dah i slobodu izražavanja. Crteži su u skladu s temom događaja i osnova su za moj trenutni prijedlog - naglašava likovna umjetnica.

Rebeca smatra da borba protiv pandemije nadahnjuje sve na suosjećanje, vodi razmišljanju i nudi nadu za čovječanstvo.

- Kontinuum za zdravlje svijeta. Taj je dječak u predanosti prošao ciklus godišnjih doba. Sada posjeduje vještine trostrukog toka, hrvatskog čipkastog križa (hrvatski pleter). U tom su pokretu povezani misao, osječaj i volja. Uz to, postoje i drugi simbolički detalji. Nebeski dječak povezan je sa svijetloplavom bojom neba. Nebesko dijete koje svojim željama širi radost na vjetar pokazuje da iako postoje prepreke, mi želimo biti slobodni na isti način kao vjetar. Nježno sam ga osvijetlila. Sada možete vidjeti da je ovaj dječačić poput zvijezde, možda nova vrsta čovječanstva, rođena da bude bolja, da se iz kaosa promijeni u zdravu okolinu. Ovim slikama proširujem svoju naklonost, nadajući se da su to milovanje za vaše duše, da nas tješe pred ljudskim gubicima. Želim vam dobro zdravlje i dobrobit u ovoj 2021. godini - naglasila je Rebeca Dorich, peruanska likovna umjetnica hrvatskog podrijetla.