Ilustracija (Foto: Pixabay) Ilustracija (Foto: Pixabay)

Na natjecanju je sudjelovalo gotovo 200 timova iz cijele Europe, a zagrebačko sveučilište predstavljala su dva tima: Tin Puljić s Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta te Martin Rosenzweig s PMF-a i Luka Baković s FER-a, dok je Matea Bogdan s Pravnog fakulteta bila sutkinja.

Oni su morali pokazati vrsno poznavanje širokog spektra tema o kojima su raspravljali nakon svega 15 minuta pripreme za svaku debatu, zastupajući stranu koja se ne poklapa nužno s njihovim osobnim uvjerenjima. Intervencije Međunarodnog monetarnog fonda u monetarnu politiku zemalja u krizi, koncept kolektivne krivice za zločine protiv čovječnosti, uloga SAD-a u suzbijanju narkokartela u Kolumbiji tek su neke od tema o kojima su natjecatelji morali pokazati zavidno znanje.

Ostvarili najveći uspjeh u hrvatskoj debatnoj povijesti

Tin Puljić i Lovro Šprem plasirali su se u finale u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te u polufinale u tzv. Open kategoriji u kojoj se natječu i timovi kojima je engleski jezik materinski.

Na putu do uspjeha pobjeđivali su timove s najprestižnijih svjetskih sveučilišta, poput Sveučilišta Trinity u Dublinu, London School of Economics, nizozemskog sveučilišta Leiden i mnogih drugih, a mnogo govori i činjenica da su prije naših predstavnika iz natjecanja ispali svi timovi snažnih i poznatih obrazovnih institucija kao što su Cambridge, Durham ili University College London.