Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Puno je primjera istaknutih, vrhunskih stručnjaka u hrvatskom zdravstvenom sustavu koji su svoja znanja gradili u Hrvatskoj i u kliničkim kućama diljem svijeta. Neki su ostali raditi u stranim institucijama, a pojedini poput Krešimira Rotima, predstojnika Klinike za neurokirurgiju pri KBC Sestre milosrdnice, ostali su u domovini i stvaraju novu medicinsku povijest.

Njegov rad prepoznala je stručna i znanstvena zajednica, a za ugledno članstvo u Svjetskoj neurokirurškoj akademiji predložila su ga petorica uglednih neurokirurga iz pet zemalja, piše Telegram. Nije to jedina titula kojom se može pohvaliti – Rotim je kandidat i za potpredsjednika Svjetske neurokirurške federacije (WFNS), koja će svoj kongres imati sljedeće godine u Pekingu.

Uvjeti na vrhunskoj razini

Zadovoljan je uvjetima rada u Hrvatskoj, posebno matičnoj klinici u kojoj svakodnevno izvode komplicirane operacije. Na odlazak ne pomišlja.

- Iskreno, posljednjih sedam, osam godina, dobivamo barem jednu ponudu mjesečno. U svijetu postoji manjak neurokirurga, no nikada nisam razmišljao o odlasku. Najljepše je živjeti i raditi u svojoj zemlji kad imaš uvjete na vrhunskoj razini, kad znaš da tvoj pacijent može dobiti uslugu kao onaj u Njemačkoj ili USA, a u mojoj struci to je često pitanje života i smrti. Problemi i dvojbe nastaju kad toga nema – kaže Rotim. Važno je, ističe, i dalje nadograđivati tehnologiju uz koju je neurokirurgija tijesno vezana.  

Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

- Najracionalnije bi bilo kad bi se najviše novca ulagalo u centre izvrsnosti, gdje je najviše pacijenata, gdje se može razvijati vrhunska kirurgija. To se ne može postići u malim mjestima ili gradiću s 20.000 stanovnika. Kako ćete tu razvijati vrhunsku kirurgiju kad nema dovoljno bolesnika, ali ni liječnika niti opreme – dodaje.

Prepoznali su nas stručnjaci iz cijeloga svijeta

Nedavno je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan simpozij Giants of Neurosurgery, sa snažnom potporom znanstvene elite u području neurokirurgije. Neki od najistaknutijih neurokirurga današnjice često dolaze na kongrese i simpozije koje organiziraju, objašnjava naš stručnjak, čime su Hrvatsku pozicionirali na svjetsku neurokiruršku mapu.

- Sada nas zovu kao predavače na najveće svjetske kongrese, naprosto naši kolege iz svijeta prepoznali su naša dostignuća. Što je beskrajno veliki uspjeh za tako malu zemlju – zaključuje Rotim.