(Foto: screenshot/Matis.hr) (Foto: screenshot/Matis.hr)

Pepita Turina rođena je u Punta Arenasu, u vrijeme kada su se žene malo školovale, ali budući je već u srednjoj školi počela primati nagrade za pisanje, već tada je bilo jasno da njezin talent neće proći nezapaženo. Iza nje su ostale priče i eseji, a uvijek će biti zapamćena i kao suosnivačica Eksperimentalnoga kazališta na Sveučilištu u Čileu/Universidad de Chile. Oreste Plath se cijeli život bavio tradicionalnom kulturom i običajima, što je objavio u brojnim knjigama. Bračni par je imao blizance Karen i Karola, a Karen je posvetila svoj život očuvanju djela svojih roditelja.

Čileanska akademija za jezik ustanovila je priznanje koje nosi ime Oreste Plath, a ove godine su ga odlučili dodijeliti upravo njegovoj kćeri Karen. Ceremonija je održana 23. rujna u zgradi Akademije u Santiagu, a priznanje joj je uručila predsjednica Adriana Valdes. Karen Muller Turina nije skrivala koliko joj je to priznanje važno, ne samo profesionalno, nego i emocionalno. Na dodjeli je govor održala Patricia Štambuk, članica Akademije i prva čileanska novinarka, ali i prva čileanska književnica hrvatskoga podrijetla kojoj je dodijeljena ta titula.

(Foto: screenshot/Matis.hr)

Obraćajući se nazočnima, Štambuk je izrazila divljenje Muller Turini za sav trud i posvećenost očuvanju uspomene na djelo dvaju književnika koji su obilježili jedno razdoblje čileanskoga kulturnog života. Radila je to kroz brojna okupljanja, radionice, predavanja profesorima i studentima, surađujući s brojnim institucijama i izdavačima, "za što je bilo potrebno puno znanja, ljubavi i strpljenja". Kao stručnjakinja Muller Turina je pronosila kulturne vrednote Čilea i izvan granica domovine – u Ekvador, Peru, Urugvaj i Argentinu – a njezini su radovi tiskani i u Španjolskoj. Pokrenula je digitalnu igru putem interneta pod geslom "Igrati se i učiti" u koju se može uključiti cijeli svijet.

Štambuk je citirala Muller Turinu kazavši da se ne može biti dobar roditelj, ako nisi u stanju zabaviti vlastito dijete bez IPada ili sličnih pomagala. Karen Muller Turina je pritom mislila i na vlastito djetinjstvo provedeno s majkom koja je nju i brata odgajala po vlastitim pravilima i u čijoj kući ništa nije bilo zabranjeno, a koja je imala velik utjecaj na njihovo duhovno i kulturno oblikovanje. I sama Pepita Turina je u svojoj knjizi "Tko je tko u čileanskoj literaturi" objasnila da nije željela opterećivati ni siliti svoju djecu da rade nešto što ne žele, jer oni nisu bili ona. Patricia Štambuk je svoj govor završila zahvalom Karen Muller Turini i riječima Miguela de Servantesa: - Kada napraviš dobro, nikad ne nedostaje nagrade.

(Branka Bezić Filipović, Matis.hr)