Milan Puh na predstavljanju knjige u Hrvatskoj matici iseljenika. (Foto: HMI/ screenshot) Milan Puh na predstavljanju knjige u Hrvatskoj matici iseljenika. (Foto: HMI/ screenshot)

''Hrvatska u Brazilu nakon 1941.'' četvrta je knjiga izdana u sklopu istraživačkoga projekta "Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazilu'', u kojoj se tematizira hrvatsko iseljeništvo u najvećoj državi Latinske Amerike.

Autor knjige dr. sc. Milan Puh istaknuo je kako je knjiga posljednja u nizu knjiga koje su realizirane u sklopu projekta "Povijest Hrvatske i hrvatskog iseljeništva u Brazilu", koji je trajao od 2015. do 2019. godine.

- Riječ je o knjizi koju smo realizirali u sklopu navedenog projekta uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i same Croatie Sacre Paulistane, jednog od hrvatskih domova u Sao Paulu - ispričao je dr.sc. Puh.

- Ovaj projekt zapravo je jedan od načina da se hrvatska zajednica u Brazilu bolje istraži, da ona bude vidljivija u samom Brazilu, to jest novoj postojbini i također u domovini. Budući da smo primijetili da u se u Hrvatskoj jako malo zna o Hrvatima koji su se iselili u Brazil, o njihovim potomcima i općenito o doprinosu koji su Hrvati imali u Brazilu - dodao je Puh.

Croatia Sacra Paulistana. (Foto: ustupio David Rey/ Glas Hrvatske)

U posljednjem izdanom poglavlju predstavljeni su doseljenici koji su se isticali svojim radom u korist zajednice, ali i oni koji su ostvarili druge doprinose. Primjerice, u kulturi, ekonomi i industriji.  

- Tako sam želio pokazati koliko su zapravo Hrvati pridonijeli samom Brazilu, koliko su oni stvarno brojni, da to nije mala zajednica, da je ona poprilično vitalna i zanimljiva zajednica u kontekstu Latinske Amerike. Popisali smo u knjizi sve te određene pojedince koji su ostavili traga u Brazilu, pa tako imamo i jedno poglavlje koje smo nazvali ''Enciklopedija Hrvata u Brazilu'', a tiče se tih osoba - istaknuo je Puh.

- Također smo prenijeli i niz priča važnih osoba koje su sudjelovale u životu same zajednice, dali smo određenu povijest dvaju glavnih domova koje postoje u Sao Paulu, navedene Croatie Sacre Paulistane i Društva prijatelja Dalmacije. Nadamo se da će ova knjiga omogućiti da Brazil ponovo uđe u jedan širi krug rasprava o hrvatskom iseljeništvu i da jednostavno ne bude toliko zapostavljen. Nadam se da ćemo imati još boljih publikacija u budućnosti koji će na ovaj ili sličan način istražiti hrvatsku zajednicu - zaključio je Milan Puh.

Milan Puh

Milan Puh

3:23