(Foto: screenshot/Globalna Hrvatska) (Foto: screenshot/Globalna Hrvatska)

U kamion varaždinskih registracija u svom gradu Beverwijku Čedo Paić sam utovaruje novu donaciju tenisica za hrvatske atletske klubove u Splitu i Šibeniku. Kao humanitarnu donaciju, među ostalim, prikuplja i robu s otpisa branda "Wolverine" koju zatim proslijeđuje u Hrvatsku.

- Nemam točnu brojku, ali otprilike pola milijuna eura vrijednosti otišlo je u Hrvatsku, ali i u Bosnu, ne zaboravimo da sam i tamo donirao – istaknuo je Paić.

Čedo Paić na utovaru humanitarne pošiljke (Foto: screenshot/Globalna Hrvatska)

Redovito posjećivao hrvatske haaške optuženike

Poveznice s Hrvatskom su brojne. Čedo je ekonomski migrant koji već 48 godina živi u Nizozemskoj, a vjerojatno je i jedini koji je redovito posjećivao hrvatske haaške optuženike u pritvoru od samog početka suda.

- Od njihovog dolaska, od gen. Blaškića, oko 250 puta, do danas i zadnjega koji je ostao Milivoja Petkovića, kojeg ćemo nastaviti posjećivati dok god bude tu. I podržavati, mogu reći, u njegovim mukama – kaže Paić.

Slobodana Praljka zadnji put vidio je tri dana prije smrti. - To je žalostan dan, emocije me preplavljuju. General Petković, koji nas je dočekao, rekao mi je da me Praljak želi vidjeti, jer je znao da sam operiran. Rekao mi je Čedo, drž se, ti nama još dugo trebaš – prisjeća se Paić.

Paićeve slike hrvatskih generala (Foto: screenshot/Globalna Hrvatska)

Svoje slike poklanjao slavnima i poznatima

Rođeni Šibenlčanin, bivši deseterostruki prvak bivše države u veslanju i olimpijski kandidat, svoja je svjetska poznanstva širio drugom osobnom strašću, slikanjem.

- Od najpoznatijih naslikao sam i poklonio slike švedskoj grupi ABBA, nizozemskoj kraljici Beatrix, njenom sinu - danas kralju Vilimu Aleksandru, glumicu Sue Allan iz Dallasa...

Prijateljevao je s nizozemskim slikarom Karolom Wilinkom i s Antom Gotovinom, od kojega je dobio i sliku na poklon, portretirao je hrvatske generale, a poklonio je sliku i predsjednici Grabar-Kitarović.

Čedo u svom ateljeu (Foto: screenshot/Globalna Hrvatska) 

Čedo je poseban

Predsjednica njegovog atletskog kluba "Suomi" bila je njegova prva dugoprugašica. Zajedno su istrčali i njegov posljednji maraton, prije 10 godina u Parizu. Trener je i tada bio brži. Za njega tvrdi da je sportaš koji prenosi svoje znanje na druge, da ima neprocjenjivo iskustvo, da je vrlo posvećen i da im je svima bio inspiracija.

- Ja ovdje radim 28 godina i sretan sam da me traže i trebaju... imam prvaka Nizozemske i mnogo perspektivnih atletičara. Nastavit ću trenirati dok god budem mogao, jer to mi je i hobi i zadovoljstvo – ponosno je izjavio Paić.

Atletičar Jelle Venema, nizozemski prvak na 800 metara s oduševljenjem je istaknuo da je Čedo poseban. Smatra ga jednim od najboljih trenera, koji ga je dvaput učinio prvakom Nizozemske.

Na treningu u atletskom klubu "Suomi" (Foto: screenshot/Globalna Hrvatska)  

Čedo Paić je u Nizozemsku došao prije 48 godina trbuhom za kruhom, kao i većina naših ljudi u to vrijeme. Odmah se zaljubio u ovaj način života i u kult rada i poštenja. Ovdje živi sretno sa svojom suprugom Slavicom, ali se nada da će se vratiti i provesti svoje stare dane u domovini.

(Iz televizijske emisije Globalna Hrvatska, autor: Branimir Farkaš)