Dr. Esther Gitman (Foto: screenshot/YouTube) Dr. Esther Gitman (Foto: screenshot/YouTube)

Povodom 59. obljetnice smrti hrvatskog blaženika, dr. Esther Gitman će u srijedu 20. veljače u 18 sati predstaviti svoju knjigu "Alojzije Stepinac – stup ljudskih prava" na Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Knjigu će predstaviti izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige te Višnja Starešina, politička analitičarka, publicistkinja i autorica.

Znanstveno istraživanje dr. sc. Esther Gitman o kardinalu Alojziju Stepincu počelo je iz osobnih razloga. Ona je, naime, kao židovska djevojčica preživjela holokaust i to nakon bijega iz Sarajeva za vrijeme NDH. Njezina obitelj potom je prebjegla u Izrael pa u Kanadu te su se 1972. preselili u SAD.

Židovsku povijest počela je istraživati 1999. godine kada je pisala doktorsku disertaciju pod nazivom "Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941. – 1945." Znanstvenim istraživanjem života kardinala Stepinca došla je do spoznaje da život zahvaljuje upravo hrvatskome blaženiku. 

Bl. kardinal A. Stepinac (Foto: HRT)

Gitman je u svome znanstvenom radu otkrila da je Stepinac od 1939. godine sudjelovao u spašavanju Židova iz drugih europskih zemalja. Prema njezinim riječima, mnogi su Židovi došli u našu zemlju izmučeni, gladni i siromašni, a kardinal Stepinac osigurao bi im pomoć putem Caritasa za vrijeme NDH. O tome je pisala u svojoj knjizi "Kad hrabrost prevlada. Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945.".

Dr. Gitman već je nekoliko puta gostovala u Hrvatskoj kako bi na znanstveni način govorila o liku i djelu hrvatskog blaženika.

Na pragu 80. godine, Gitman je Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 'za osobite zasluge stečene istraživanjem, dokumentiranjem i promicanjem istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća te produbljivanje razumijevanja između hrvatskoga i židovskog naroda'.