Kristian i Marijana (Foto: screenshot/YouTube/DW) Kristian i Marijana (Foto: screenshot/YouTube/DW)

- Uvijek sam imao želju živjeti u Hrvatskoj, ali u vrijeme kada sam završio fakultet razina plaća u Hrvatskoj je još uvijek bila jako niska. Gledao sam povremeno oglase za posao i prije godinu i pol jednostavno odlučio. Osjećam se kao kod kuće u Hrvatskoj, srce mi je ovdje na mjestu, iako sam odrastao u Njemačkoj i tamo imam prijatelje, to je jednostavno osjećaj, to ili osjećaš ili ne osjećaš – kaže dodajući da su ga roditelji podržavali, a prijatelji, iako u šoku, nisu ga pokušavali odgovoriti.

Sada živi u roditeljskoj kući u Đakovu i svaki dan putuje 40 kilometara u Slavonski Brod na posao. Posao je našao u njemačkoj tvrtki za certificiranje i procjenu rizika Tüv Nord, gdje je radni jezik njemački. Ta njemačka tvrtka u Slavonskom Brodu posluje već pet godina, a zapošljavaju 50 ljudi, uglavnom Hrvate, povratnike iz Njemačke.

Kristian na radnome mjestu (Foto: screenshot/YouTube/DW)

Iako je riječ o njemačkoj tvrtki, plaće u Tüv Nordu nisu njemačke. Kristianu to ne smeta, a veli da je zadovoljan jer je dobio mogućnost da radi na normalnom radnom mjestu, gdje vlada hrvatski mentalitet. Uz to, u Hrvatskoj je pronašao i ljubav - djevojku Marijanu. Budućnost, kaže, želi izgraditi u Hrvatskoj, upravo s njom.

Prema službenoj statisici, najviše je Hrvata napustilo upravo Slavoniju, i to prema Njemačkoj. Od 2008. do 2018., 240 tisuća mladih Hrvata otišlo je prema Njemačkoj i Irskoj. Kristian je uvjeren da će se većina tih mladih ljudi ili njihova djeca jednom vratiti u Hrvatsku, kao što je i on učinio.

(DW)