(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Domagoj Došen je u Belgiju otišao prije 18 godina kad je upoznao Katarinu. Ona je ondje živjela 26 godina. Iako je studirala socijalnu pedagogiju, prevladala je ljubav prema prirodi.

(Foto: screenshot/HRT)

- Radi se jako puno, nije lako ali to je osnovni dio tog života. Htjeli smo fizički naporan život. Htjeli smo da naša djeca budu u svojoj domovini i da žive na selu jer za mene to je zdrav život - uvjerena je Katarina Ivančan Došen.

(Foto: screenshot/HRT)

Njihovim povratkom oduševljen je načelnik općine Plaški Pero Damjanović, a i svećenik fra Juro Marčinković. Čitav plaščanski kraj nažost izumire, kaže župnik. Ondje je dvije godine, kaže a imao je više od 80 pogreba i samo 8 rođenja.

Pero Damjanović, načelnik Općine Plaški

Pero Damjanović, načelnik Općine Plaški

0:22

Plaščani se nadaju da će dolazak obitelji Došen promijeniti trendove. Mjesta, kažu, ima za sve, a u donošenju novoga Zakona o državljanstvu koji bi olakšao dobivanje domovnica za naše iseljenike druge, treće i četvrte generacije vide kao mogući spas za taj demografski iscrpljen kraj prepun prirodnih potencijala.

Općina Plaški rasprostire se na površini od gotovo 160 četvornih kilometara, a u njoj živi samo 2000 stanovnika.  Područje cijele općine je brdsko-planinsko s vrlo kvalitetnim obradivim površinama. Plaški gospodarski zaostaje za drugim dijelovima Hrvatske, a na području općine aktivno je nekoliko obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, sira i meda te uzgojem jagoda.

(Foto: screenshot/HRT)