Foto: screenshot tv emisija Globalna Hrvatska Foto: screenshot tv emisija Globalna Hrvatska

Pet slavonskih županija posljednjih godina iseljavanjem gubi golem dio radnosposobnog stanovništva. Kako vratiti život na demografski opustošen, a predivan istok Hrvatske? Uložiti inozemno iskustvo i ušteđevinu u ugodan kutak za domaće i za goste - na to se odlučio bračni par Fehir. U Osijek su se vratili iz Irske i nisu požalili.

- Otišli smo jer u ono vrijeme prije 4 godine financijski nismo najbolje stajali, a htjeli smo otvoriti nešto svoje, evo žena mi je završila fakultet, zootehnika, to je jedan od glavnih razloga zašto smo otišli – objašnjava Josip.

Foto: screenshot tv emisija Globalna Hrvatska

Onamo su otišli - kako bi se vratili. Kad su uštedjeli novac za pokretanje vlastitog posla i dobili dijete, odlučili su se na povratak.

- Nama je financijski tamo definitivno puno bolje nego ovdje, ali svi ostali aspekti života su ovdje ipak puno bolji. Moj Karlo bi baku vidio samo na videopozivu i dva puta godišnje i onda smo se odlučili da ipak odrasta ovdje – govori Tena. 

U Osijeku su vidjeli priliku te pomoću sredstava za samozapošljavanje u Osijeku su otvorili irski pub. 

- Kad god smo mi nekome rekli da se vraćamo, da bi mi ovdje nešto uložili da bi mi nešto otvorili svi su bili skeptični jesmo mi normalni, ali evo u ovih 7-8 mjeseci koliko radimo još se nijednom nisam pokajala što smo mi ovdje došli - zaključuje Tena. 

Foto: screenshot tv emisija Globalna Hrvatska

Josip je inače naš bivši odbojkaški reprezentativac. Iza njega je izvrsna sportska karijera, a pred njegovom obitelji, vjerujemo, sjajni poslovni uspjesi, i to u domovini.

(Autorica: Marija Matoš)