Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

- Godine 2002. diplomirao sam socijalnu komunikaciju na Nacionalnome sveučilištu u Cordobi. Moj završni diplomski rad naslovljen je “Povijest hrvatskoga useljenja u Cordobu”. Uz to, objavio sam knjige i novinske članke na hrvatske teme. Moja posljednja knjiga pod naslovom “Hrvatska imigracija, povijest i identitet u Argentini - krv nije voda” bila je prva knjiga u izdanju izdavačke kuće Jadran iz Buenos Airesa. Trenutačno sam generalni koordinator Prvoga digitalnog popisa Hrvata i njihovih potomaka u Republici Argentini, čiji je projekt još uvijek u fazi izrade - predstavlja nam se Šprljan.

Od 2015. godine kustos je fotografske izložbe “Povijest hrvatske imigracije u Argentini” koja putuje Argentinom sa slikama koje ilustriraju više od sto godina doprinosa hrvatske zajednice u toj zemlji: - Glavni cilj Izložbe je širenje prikaza doprinosa hrvatskih imigranata diljem Argentinske Republike kroz više od sto godina povijesti. Drugi je cilj biti dostupna cijeloj hrvatskoj zajednici u Argentini te da se koristi za širenje hrvatske kulture i identiteta od strane institucija ili skupina u cijeloj zemlji. 

--- BEZ NASLOVA ---

Izložba “Povijest hrvatske imigracije u Argentini”

9 fotografija

Fizički format slika je na vrhunskom tiskanom vinilu s 90 cm širine i 60 cm visine.

- Važno je napomenuti da svaka fotografija sadrži podatke o mjestu i datumu snimanja. Svaka također ima utičnicu sa specifičnim informacijama o slici na tri jezika: španjolskom, hrvatskom i engleskom. Trenutačno je na uzorku otisnuto više od osamdeset slika. U kontekstu pandemije, zajedno s Hrvatskom udrugom Jadran, odlučili smo predstaviti izložbu u virtualnom obliku kako je bismo podijelili sa svim Hrvatima koji govore španjolski, a da ne moraju napuštati svoje domove. Stoga emitiramo prikaz izložbe putem Youtube kanala Hrvatske udruge Jadran.

Zajedno s Ivanom Markovićem koji je uz tehničku podršku režirao intervju, odradili smo četiri poglavlja, računajući ovu izložbu. Format je putem YouTube live kanala bila prezentacija, zatim unaprijed snimljeni videozapis u kojem je ispričana priča iza svake fotografije, i napokon sam uživo zajedno s Ivanom odgovarao na pitanja onih koji su bili povezani putem interneta, u ugodnom i opuštenom razgovoru. 

Izložba "Povijest hrvatske imigracije u Argentini" sadrži 4 poglavlja, objašnjava Šprljan: - Prvo poglavlje bilo je sažetak u kojem je predstavljena izložba te je ispričan njezin opseg, oblik i ciljevi, uz kratki prikaz povijesti naše zajednice. U drugom se poglavlju posebno usredotočujemo na prvi migracijski val koji se dogodio od 1880. do 1918. godine. Vidjeli smo razloge zbog kojih su Hrvati emigrirali, koliko ih je došlo, koja su bila njihova zanimanja, iz kojih su luka otplovili i prikazali njihove putovnice... Tada smo spoznali kolik je doprinos mnogih pojedinaca i skupina Hrvata argentinskome povijesnom razvoju. 

U trećem poglavlju analiziramo drugi migracijski val koji se događao od 1919. do 1945. godine. Spoznali smo da je ta međuratna emigracija bila najbrojnija i njezin je doprinos sveobuhvatan na različitim poljima rada u cijeloj Argentini - od berača pamuka do kamenorezaca i njihov doprinos sve od sjevera zemlje do Patagonije. Predstavljamo i mali pregled novina kojima su Hrvati izdavali kako bi međusobno prenosili vijesti vezane uz zajednicu.

U četvrtom i posljednjem poglavlju pokrivamo posljednji migracijski val i povijest hrvatske zajednice do danas. Definiramo obilježja te migracije. Prije predstavljanja fotografija iz tog razdoblja napravili smo fotografski osvrt na Campo Fermo, izbjeglički kamp u Italiji, u kojem su boravili doseljenici koji su napustili Hrvatsku gotovo tri godine prije dolaska u Argentinu. U tom smo poglavlju vidjeli različite prikaze zajednice koja nije željela zaboraviti odakle dolazi i htjela je održavati hrvatski identitet za svoju djecu.

Tako smo napredovali kroz godine dok nismo došli do vremena neovisnosti Hrvatske i trenutačne situacije Hrvata u Argentini i njihove potrebe za održavanjem identiteta unatoč vremenu i udaljenosti. Ta su poglavlja poslužila kao podsjetnik odakle smo došli, a također i kao pokretač za traženje povijesti svakoga od nas i naših predaka - ističe Cristian Šprljan, argentinski socijalni komunikator hrvatskih korijena.