Promocija knjige Milana Puha u Hrvatskoj matici iseljenika. (Foto: matis.hr) Promocija knjige Milana Puha u Hrvatskoj matici iseljenika. (Foto: matis.hr)

U saveznoj državi Paranja, živi petstotinjak hrvatskih obitelji uspješnih u agroindustriji. Radi se o tzv. "hrvatskim Nijemcima" porijeklom iz Slavonije, koji su tamo došli nakon Drugoga svjetskog rata. Mladi Puljanin, dr. Milan Puh, autor je troknjižja o tamošnjoj hrvatskoj zajednici. Dio je to istraživačkog projekta ''Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazilu'', koji je podržao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Mladi Puljanin, znanstveni novak na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Sao Paulu, jednom od 40 najboljih u svijetu, htio je svoja bogata iskustva o toj zemlji prenijeti našim ljudima. Smetalo ga je to što je naše iseljeništvo u Brazilu slabo izučavano te što i sami Brazilci hrvatskih korijena malo znaju o svojem podrijetlu.

- Ove knjige prikazuju život tih hrvatskih Brazilaca ili Hrvata u Brazilu,koji su svojim brojem,zapravo relativno velikim brojem, doprinijeli razvitku samog Brazila, pogotovo Savezne države Sao Paolo i glavnog grada Sao Paola, gdje su oni osnovali svoje kvartove, osnivali su tvornice, djelovali su na području kulture, kroz glazbu, kroz umjetnost – ispričao je autor knjige Milan Puh.

Knjige dr. Milana Puha. (Foto: Milan Puh/ Facebook)

Mnoga hrvatska imena danas su brend u Brazilu

- Silvio Pletikos, koji je osnivač likovne akademije na jugu Brazila, poznati umjetnik, glazbenik Dragutin Kalman, kojije dugo vremena djelovao u unutrašnjosti države Sao Paolo i osnovao razne orkestre, Stevo Pilat, koji je na području gospodarstva bio od iznimne važnosti, obitelj Horvatić koja je svu infrastrukturu našega grada, kroz gradske škole i Vijećnicu organizirala – dodaje Puh.

Ni sam, priznaje, nije puno znao o njima jer izvora je malo pa je i njegovo istraživanje zahtjevalo veliku posvećenost i golem trud. Bila je to, kaže, i svojevrsna avantura, kao i odlazak iz naše zemlje od 4 milijuna stanovnika u velegrad od 15 milijuna.

- Zapravo ta velika promjena koja se dogodila u mome životu zadnjih 10 godina je rezultat tog mog rada s portugalskim jezikom i književnosti, koja me zapravo na ovaj novi način odvela u Brazil – kazao je dr. Milan Puh.

Dr. Milan Puh. (Foto: Milan Puh/ Facebook)

U Brazilu je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Susret s hrvatskom zajednicom dogodio se neočekivano. Danas neumorno radi u Hrvatskim domovima Croacia Sacra Paulistana i Društvu prijatelja Dalmacije.

- Oni su možemo reći stožerne institucije našeg grada, uz naravno hrvatsko veleposlanstvo u Braziliji, koje nam je nažalost 1500 km udaljeno pa nam to našu situaciju čini dosta posebnom.

Mlađi se naraštaji uglavnom okupljaju na društvenim mrežama pa dijele iskustva o životu s dva identiteta. Sve se više uči i hrvatski jezik jer je ulaskom naše zemlje u Europsku uniju porasla zainteresiranost za istraživanjem korijena.

- Veliki broj njih od 2013. godine približava se našoj zajednici hrvatskoj ili samoj nastavi hrvatskoga jezika i kulture, kako bi postigli taj cilj - hrvatsko državljanstvo – zaključuje Puh.

Hrvatsku iz priča svojih predaka doživljavaju kao raj na zemlji pa im ono što čuju o iseljavanju iz Hrvatske, u koju se oni silno žele useliti, stvara sukob vizija. Milan Puh stoga ih potiče da posjećuju Hrvatsku te na osnovi vlastitoga iskustva stvore predodžbu o zemlji koja nije raj na zemlji, ali je domovina.