Prof. Alemka Miklić (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Prof. Alemka Miklić (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Alemka Miklić, profesorica je geografije u Osnovnoj školi Petra Preradovića iz Zagreba i voditeljica suradnje s hrvatskim zajednicama i školama hrvatskog jezika i kulture.

- Naša priča počela je 2014.godine kada sam stupila u kontakt s kolegicom Martinom Kalamari koja je tada u Punta Arenasu u Čileu vodila školu hrvatskog jezika i kulture. S vremenom smo se počeli povezivati s drugim zajednicama na području Južne Amerike. Tako smo krenuli u suradnju sa Santa Cruzom de la Sierrom u Boliviji, Asuncionom u Paragvaju, zatim s Malom školom u Buenos Airesu i školom Kolito u Cordobi u Argentini te s Limom u Peruu. Naša se suradnja proširila i na druge kontinente. Povezali smo se s Hrvatskom školom u Houstonu, školom dr. Ante Starčevića u Sydneyu, školom u Švicarskoj i s našim Moliškim Hrvatima u Italiji. Zajedničke projekte nastavit će se i dalje - ističe profesorica iz Zagreba. 

Foto: kolaž/ustupljene fotografije

Alemka Miklić šalje srdačan pozdrav svima iz Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba.

- Lijepo je kad možemo povezati djecu u Hrvatskoj s djecom naših iseljenika i na taj način učvrstiti vezu između naše domovine i hrvatskih iseljenika u svijetu. Zajedno smo surađivali na raznim projektima, uključujući i projekt koji je nastao tijekom posljednja 2 mjeseca. Napravili smo kalendar za 2021. godinu u kojem je svaki mjesec sa slikama jedne hrvatske zajednice. Tako ćemo i ove godine opet biti zajedno putem kalendara čija je tema Prijateljstvo. Naziv koji puno govori i kojim ćemo nastaviti naše druženje i tijekom cijele godine. I zato ovim putem u ime svih učenika i djelatnika Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba, svim našim prijateljima i svim Hrvatima diljem svijeta želim puno sreće i zdravlja. Neka nam je svima sretna 2021. godina - naglašava Alemka Miklić, profesorica geografije u Osnovnoj školi Petra Preradovića iz Zagreba.