Marcos Ruppert sa stricom Miguelom (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Marcos Ruppert sa stricom Miguelom (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Marcosova je obitelj podrijetlom je iz Osijeka, a u Venezuelu je došla 1947. godine zajedno s drugim hrvatskim obiteljima. Venezuelanska vlada prebacila ih je u Ortiz, selo razoreno pandemijama s početka dvadesetog stoljeća koje je nadahnulo književnika Miguela Otera Silvu da napiše roman "Mrtve kuće". 

- Moj se pradjed zvao Mihe Ruppert, a moja prabaka Marija Ruppert Höfler. Bila je poznata po kruhu koji je pekla u domaćoj glinenoj peći. Moj djed Andreas, iako je bio Hrvat, naučio je sve zanate Venezuelske ravnice i bio je poznat po tkanju visećih mreža i ribljih mreža. Bio je dobar ribar i lovac - govori Marcos. 

Marcos Ruppert sa suprugom Olgom (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Markos hvali hrvatsku zajednicu u Venezueli: - Mogu reći da su oni najtopliji ljudi koje se može naći u Venezueli, velike ljudske kvalitete. Nalazimo se da pripremamo specijalitete hrvatske kuhinje. Isto tako dr. Ricardo Godigna održava predavanja o hrvatskoj povijesti, s vrlo cjelovitim sadržajem. Josip Hrgetić također nas prosvjetljava predavanjima o današnjoj Hrvatskoj kada je u Venezueli. Osim toga, u prosincu s djecom hrvatske zajednice slavimo u Caracasu dolazak svetog Nikole. Ta se tradicija održava usred strašne krize kroz koju prolazi Venezuela, kao i tradicija Hrvatskog božićnog bazara. Na bazaru posjetitelji koji dođu u Hrvatski dom u Venezueli mogu doživjeti najbolje od naše hrvatske kuhinje. Većina aktivnosti u zajednici odvija se tamo. Predsjednik Hrvatskog doma je dr. Ivan Hrgetić.

Hrvati u Venezueli (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Vladi Republike Hrvatske prenijeli su želju Hrvata iz Venezuele o potrebi za popisom kako bi imali ažuriranu statistiku svih Hrvata u Venezueli i njihovih potomaka. Također, hrvatska zajednica u Venezueli traži od Vlade Republike Hrvatske da otvori konzulat u Caracasu: - Pisali smo uredu predsjednika Republike Hrvatske, Vladi i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske o tome da, s obzirom na osjetljivo političko, ekonomsko i socijalno stanje u zemlji, mi Hrvati iz Venezuele trebamo biti saslušani u Hrvatskoj, trebamo da se u Caracasu uspostavi generalni konzulat. Konzulat koji će posvetiti posebnu pozornost različitim konzularnim postupcima svojstvenima našoj zajednici. Na isti način da pruža humanitarnu pomoć za lijekove potrebne hrvatskoj dijaspori u Venezueli, koja toliko pati od ekonomske krize koja pogađa zemlju. A s druge strane, generalni konzulat u Caracasu bio bi mjesto u kojemu će se povremeno održavati tečajevi hrvatskoga jezika, kako bi ga nove generacije mogle naučiti i tako više voljeti svoju lijepu domovinu Hrvatsku – ističe Marcos Ruppert, venezuelski profesor hrvatskih korijena.