foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay

Patricia Štambuk prepoznata je po svojoj novinarskoj karijeri i knjigama književnog novinarstva, od kojih su neke posvećene čileanskim domorocima. Ona je prva čileanska novinarka koja je imenovana redovnim članom Čileanske akademije jezika. Sveučilište u Čileu joj je 2019. godine dodijelilo nagradu Manuel Montt za knjigu "Rongo, skrivena povijest Uskršnjeg otoka". Nedavno je primila odlikovanje Izvanredna žena 2020.

“Dobila sam nagradu Izvanredna žena 2020. koju je dodijelilo gradsko poglavarstvo Viñe del Mar u kategoriji Komunikacija i tiska, zajedno sa ženama od velike vrijednosti i iskustva u svim područjima. Ponosna sam što sam novinarka. Susret novinarstva i književnosti je moj je pečat.

Zahvaljujem žiriju što je prepoznao moju ljubav i predanost toj profesiji, iz različitih perspektiva koje sam uspjela razviti i koje nastavljam razvijati u svom životu. Iskreno, oduševljena sam nagradom” - ističe čileanska spisateljica hrvatskoga podrijetla. 

Patricia Štambuk održala je predavanje o Violeti Parra, najistaknutijoj i najpoznatijoj čileanskoj popularnoj umjetnici.

foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

“Muzej Violeta Parra zamolio me da održim predavanje o slavnoj umjetnici, sjećajući se kako sam napisala prvu biografiju o velikoj stvarateljici, samo pet godina nakon njezine smrti.

Predavanje je održano putem videoprijenosa, koji se mnogo koristi u Čileu zbog pandemije koronavirusa. Postiglo je visoku gledanost i pohvalne komentare. Rad je istraživan dok smo Patricia Bravo i ja bile studentice u prvim godinama novinarstva na Sveučilištu u Čileu. 

Uspjele smo intervjuirati ključne ljude iz njezina života, obitelji i prijatelje, najmlađu kćer, kao i istraživače i popularne likove. Kao scenarij za njezinu biografiju koristile smo jedinu publikaciju koja je postojala u to vrijeme, a u kojoj je svoj život ona pripovijedala u stihovima” - opisuje Patricia Štambuk. 

Autorice su tom knjigom utemeljile stil polifonične biografije, nepoznat do tada, okrećući opću priču uzastopnim svjedočenjima.

“Violeta Parra - pjesma svih” Muzej Violeta Parra smatra pionirskim radom  o skladateljici i likovnoj umjetnici te ključnim djelom za razumijevanje njezina rada i umjetnosti. Muzej ovih mjeseci doživljava krizu, zbog napada zapaljivom napravom koji ga je uništio u siječnju ove godine, tijekom teških uličnih nereda u čileanskoj prijestolnici koji su se događali u neposrednoj blizini zgrade. Svi predmeti koji su bili izloženi u muzeju, uključujući njegove vrijedne vunene tapiserije, uklonjeni su i zaštićeni čim su nemiri počeli.

Želim vas pozdraviti s puno ljubavi. Mi hrvatski potomci osjećamo se vrlo bliski Hrvatskoj” – naglašava Patricia Štambuk Mayorga, čileanska novinarka i spisateljica hrvatskih korijena.