Liz Yakisich (osobna arhiva/s dopuštenjem) Liz Yakisich (osobna arhiva/s dopuštenjem)

U svom pismu Zagrebu i Zagrepčanima, uime Kluba Hrvata iz Paragvaja Liz Yakisich ističe: 

“Voljeni Zagrebe,

Svi mi koji smo te ikada posjetili znamo da si nas uvijek dočekao u svom najboljem ruhu, širom otvorivši svoje ulice i pokazujući nam svoju impozantnu ljepotu na svakom koraku tvoje arhitekture.

Prepustili smo se čarima Gornjega grada i njegovu srednjovjekovnom stilom koji ga ispunjava. Tvoja prelijepa katedrala kojoj nije potrebna bilo kakva kvalifikacija jednostavno je zapanjujuća. Živahna tržnica Dolac bez sumnje je najpopularnije mjesto koje treba posjetiti. Što reći o Crkvi svetog Marka s grbovima Hrvatske i Zagreba na krovu? Jednostavno očaravajuće mjesto.

Još jedan od tvojih simbola kroz koji svakodnevno prolaze tisuće i tisuće turista, fotografirajući najbolje slike svakog kuta grada: Trg bana Jelačića u samome središtu Zagreba.

Tko je rekao da se u Zagrebu ne možete kupati, čak i ako nije na obali? Jarun: to je jezero poznato kao "Zagrebačko more". Među mnogim je drugim veličanstvenim atrakcijama koje nam nudiš bez ikakva oklijevanja. Ukrao si nam toliko osmijeha, bio si svjedok toliko susreta. Dao si toliko jedinstvenih trenutaka svim Hrvatima i njihovim potomcima koji su došli do tebe.

Danas si pogođen prirodnom katastrofom: vidimo i osjećamo što ti se događa, žalimo zbog svakoga tvog oštećenog dijela. Danas ti kažemo da nisi sâm, da smo s tobom. Danas ti kažemo da ćeš ustrajati kao i mi kad se suočimo s bilo kakvim poteškoćama. Uzdignut ćeš se i opet ćeš zasjati. Danas ti sa sigurnošću kažemo da nakon oluje dolazi spokoj. Koliko god duga bila oluja, sunce se opet pojavljuje kroz oblake. I što više oblaka ima na nebu, to će šareniji biti tvoj zalazak sunca.

Voljeni Zagrebe, danas si u srcu svih potomaka Hrvata u Paragvaju i u svijetu. I uvijek ćeš biti” – stoji u pismu Kluba Hrvata iz Paragvaja.

(Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

“Sigurni smo da će i ovo proći i ostat će kao uspomena na to kako se Zagreb opet digao iz ruševina. Mi smo srce i jedna Hrvatska. Naprijed Zagrebe!", dodaje Liz Yakisich, potpredsjednica Kluba Hrvata iz Paragvaja.