Foto: snimka ekrana/Dobro jutro Hrvatska Foto: snimka ekrana/Dobro jutro Hrvatska

Robyn u Hrvatskoj živi od 2012. godine, no njezina ljubav prema našoj domovini datira još iz 60-ih godina kad je posjetila malo dalmatinsko mjesto. Ranije je sa svojim suprugom Brankom živjela u Queenslandu u Australiji, a potom su se preselili na Novi Zeland gdje su uspješno vodili riblji restoran. Nakon 8 godina vratili su se u Australiju na zlatnu obalu gdje su nastavili s istim poslom. Iako je vođenje restorana punih 30 godina bilo naporno, pod stresom, rezultati su bili vidljivi.

Od 2012. živi u Splitu gdje okuplja Australce i Novozelanđane, kako one porijeklom iz Hrvatske, tako i strance koji su se zaljubili u Hrvatsku i odlučili ovdje živjeti. Oko 100 članova redovito se okuplja, obilježavaju sve važnije datume, od Božića i Uskrsa pa do dana Australije i slično.

Dok je još živjela u Australiji Robyn je radila za australsku firmu kao direktorica za ture na kruzerima hrvatskih bordova. Veliki broj turista iz Australije i Novog Zelanda tada je prvi put bio u Hrvatskoj i doma su se vraćali puni uspomena i divnih iskustava.

Za Robyn najveći kompliment je bio što su se mnogi od njih ponovo vraćali u Hrvatsku. Po preseljenju u Hrvatsku 2012. i dalje radi kao konzultantica u turizmu i svoje klijente ne gleda kao turiste, već kao putnike, ljude koji se vole informirati o kulturi i tradiciji zemlje gdje dolaze, okusiti i mirisati okoliš koji posjećuju.

Kroz posao je imala kontakte s Talijanima i nakon suprugove smrti ponovo je počela organizirati turističke ture, ovaj put za Toskanu gdje je i živjela 5 godina. Ipak, odlučila se skrasiti tamo gdje joj je srce, a to je Podgora u Hrvatskoj.

U Australiji postoji sličan datum kao što je kod nas 5. kolovoz – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a to je 25. travanj. To je najveći praznik u Australiji, dan kada su svi na ulici, vesele se što imaju priliku zahvaliti svima koji su nam omogućili da živimo slobodno – rekla je Robyn i dodala:

- Tužna sam što jučer nisam vidjela puno zastava na kućama, voljela bi vidjeti više zastava, više sjećanja na one koji su za nas poginuli. To je veliki znak poštovanja i zahvalnosti. Moramo se sjećati svakoga tko je izgubio život za nas.

Ove godine zbog koronavirusa većina turističkih grupa je i Robyn otkazala, ali jedna tura australskih turista ipak je odlučila doći u Hrvatsku. Među njima su i bivše australske veleposlanice u Hrvatskoj koje su već nekoliko puta dolazile u Hrvatsku kao turisti.

Robyn Vulinovich smatra da se hrvatski turizam ne smije bazirati na masovnosti, nego na kvaliteti, a ima i preporuku.

- Hrvatska je predivna zemlja, mnogi vole doći, ali turizmu je potrebna veća kvaliteta, a manja kvantiteta. Ne sviđa mi se masovni turizam, ne volim velike kruzere, mislim da možemo bez njih, kvaliteta prije svega. 20 posto hrvatskog BDP-a  je previše. Hrvatska mora diverzificirati svoj nacionalni dohodak. Turizam  je krhka djelatnost i na nju može utjecati jako puno faktora: rad, teroristički napad, sada vidimo i virus. Zato je nužno što više diverzificirati, više se usredotočiti na druge grane i okoliš. To je poruka koju želim poslati hrvatskom narodu, dodala je Robyn.

Izvor: HRT