(Foto: screenshot/Pixabay/Glas Hrvatske) (Foto: screenshot/Pixabay/Glas Hrvatske)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je, 4.veljače u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku 29 odličja i 11 priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama koji svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta te razvoju i ugledu Republike Hrvatske.

Predsjednica je istaknula znanstvenike koji svojim djelovanjem promiču ugled Domovine te stvaraju vrijedne međunarodne suradnje kojima hrvatska znanost dokazuje svoju znanstvenu izvrsnost i sposobnosti, posebno se osvrnuvši na one koji kroz obrazovne ustanove mlade uvode u svijet znanosti i potiču njihove interese za daljnji razvoj svojih znanja i talenata.

Među inima uručena su tri priznanja i Hrvatima u Mađarskoj.

Za izniman doprinos razvoju književne komparatistike, teorije i prakse prevođenja te proučavanja hrvatsko-mađarskih književnih i kulturnih veza Redom hrvatskog pletera odlikovana je doktorica znanosti Janja Prodán.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u razvoju i promicanju hrvatskog jezika i književnosti Hrvata u Mađarskoj te jačanju kulturnih i prijateljskih veza Republike Hrvatske i Mađarske, dodijeljena je Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu. Povelju je preuzeo dr. sc. Stjepan Blažetin.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju hrvatske tradicije i kulture te oživljavanje narodnih običaja Gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, dodijeljena je Hrvatskom kulturnom društvu "Veseli Gradišćanci". Povelju je preuzeo Štefan Kolosar.

- Svi vaši uspjesi, trud i napori predstavljaju mozaik onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet. Dodjeljujem odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama kao izraz zahvalnosti za djela i umijeća koja pridonose razvoju i ugledu naše domovine. Priznanja su izraz poštovanja prema vašim osobnim uspjesima i angažmanima u područjima vašeg profesionalnog rada i posebnih napora u poticanju izvrsnosti u vašim profesijama. To su i priznanja humanitarnom radu, kao i stvaranju novih vrijednosti u našem društvu - istaknula je predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović.

Izrazila je ponos na osobne uspjehe umjetnika i djelatnika u kulturi, nazvavši ih nositeljima ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti jer su univerzalnim jezikom umjetnosti povezali ljude i predstavljaju našu domovinu Hrvatsku i hrvatski narod kao zemlju darovitih umjetnika.