Brazilski veleposlanik u Hrvatskoj Tarrisse da Fontoura (Foto: David Rey/Glas Hrvatske) Brazilski veleposlanik u Hrvatskoj Tarrisse da Fontoura (Foto: David Rey/Glas Hrvatske)

Paulo Tarrisse da Fontoura u našoj je zemlji već tri godine i ne krije zadovoljstvo ovdašnjim životom: - Brazilci i Hrvati vrlo su bliski. U Hrvatskoj se osjećam kao kod kuće. Već sam veteran u Hrvatskoj. Moja supruga intenzivno živi ovaj grad i ima još više prijatelja od mene. Savršeno se integrirala u hrvatsko društvo. Imam puno razloga biti sretan u Hrvatskoj. Smatram da Brazil zbog svoje povijesne baštine, zbog brazilskoga nogometa, naše različitosti, ali i prisutnosti Brazilaca hrvatskoga podrijetla ima prirodno olakšanu komunikaciju, da između nas uvijek postoji dobra kemija. I to ne samo vezano uz vladine službenike nego i obične ljudi s ulice - kaže brazilski veleposlanik.

Govoreći o trgovinskim odnosima, veleposlanik Tarrisse da Fontoura ističe da Brazil može Hrvatskoj ponuditi zrakoplove: - Imali smo priliku dovesti brazilske poduzetnike u Hrvatsku i oni su uspjeli sagledati potencijal koji se može iskoristiti, posebno u području poljoprivrede. Ali također imamo priliku ponuditi brazilske zrakoplove za obnovu flote hrvatskih zračnih snaga, posebno za civilnu obranu i gašenje požara. Sada imamo zrakoplove vrhunske kvalitete koji se prodaju širom svijeta. To je velika operativnu prednost i to bismo željeli ponuditi i Hrvatskoj.

Tarrisse da Fontoura ističe zadovoljstvo i ponos činjenicom da je 31. kolovoza u splitskoj luci pristao brazilski ratni brod, 130 metara dugačka fregata s posadom od 450 mornara: - Ovo je prvi put da se takvo što događa u bilateralnim odnosima između Brazila i Hrvatske. S posebnim sam zadovoljstvom posjetio brod. Održan je i prijam na kojem je bilo puno Hrvata i konzularnog kora s prebivalištem u Splitu te časnici Hrvatske ratne mornarice. Brod je bio otvoren za posjet, zainteresirani su ga mogli upoznati  iznutra i mislim da je sve ispalo sjajno. 

Brazlska fregata u Splitu (Foto: David Rey/Glas Hrvatske)

- Bili smo i u bazi Lora, najvećoj hrvatskoj pomorskoj bazi, razgovarali s instruktorima centra za obuku, upoznali hrvatske ratne brodove - korvete i patrolna plovila. Jako sam sretan zbog toga - kaže brazilski diplomat. 

Veleposlanik na fregati u Splitu (Foto: David Rey/Glas Hrvatske)

Smatra da brazilski narod ima prirodnu sklonost da bude otvoren prema svijetu: - Brazil nije poput Hrvatske koja ima drevnu povijest. Mi smo puno noviji i vrlo šarolikog etničkoga podrijetla. Ja sam francuskog podrijetla, moja supruga portugalskoga, a naša diplomatkinja u Veleposlanstvu talijanskoga. Ima nas sa svih strana svijeta. Japanska dijaspora u Sao Paulu broji 4 milijuna, što odgovara broju stanovnika čitave  Hrvatske. Libanonska dijaspora broji 14 milijuna. Dakle, mi smo država koju "čine drugi". Imamo sve - Nijemce, Hrvate, Austrijance, Španjolce, Portugalce, Engleze. Ujedinjuje nas to što imamo pomalo od svih kultura svijeta.

Hrvatska dijaspora u Brazilu broji oko 60.000 do 70.000 potomaka. Žive u dva velika grada, Sao Paulu koji je najveći grad u Latinskoj Americi i Curitibi na jugu Brazila: - Nove generacije Brazilaca dolaze u Hrvatsku upoznati rodbinu. U Veleposlanstvu smo primili skupine Brazilaca hrvatskog podrijetla koji su došli upoznati odakle su stigli njihvoi preci. Htjeli su znati svoje mjesto podrijetla. Mislim da je to vrlo lijepo i vrlo povijesno - kaže veleposlanik.

18. rujna u Veleposlanstvu će biti otvorena izložba fotografija o brazilskoj prirodi. - Po prvi put imat ćemo izložbu fotografija o Brazilu na kojoj će biti prikazane fotografije velikoga formata pa će posjetitelji moći vidjeti koliko smo raznoliki i različiti u našoj kulturi. Ne samo u glazbi i filmu, nego i u fotografijama - pojašnjava Tarrisse da Fontoura.