Foto: kolaž/osobna arhiva/ustupljene fotografije Foto: kolaž/osobna arhiva/ustupljene fotografije

- Rođen sam u Punta Arenasu. Moj otac Ivan Kalafatović Jasprica bio je Hrvat, rođen je u mjestu Janjina na poluotoku Pelješcu, u Čile je stigao 1935. godine, a moja majka Angela, Čileanka rođena u Punta Arenasu, kći Jere Matulića iz Postira i Francisce Eterović iz Pučišća, na otoku Braču. Imam dvoje djece, Janinu i Danila Ivana. Moja kći dobila je ime po selu moga oca. Moja supruga se zove Veronica. Po zanimanju sam građevinski inženjer (Sveučilište u Čileu) s postdiplomskim studijem iz naftnog inženjerstva (Sveučilište u Buenos Airesu). 29 godina sam radio u Nacionalnoj naftnoj kompaniji Magallanes, gdje sam bio na raznim rukovodećim pozicijama i 5 godina u New Yorku, kao šef ureda tvrtke u tom gradu. Djetinjstvo sam proveo uglavnom u hrvatskom okruženju. Moji su roditelji taj jezik govorili kod kuće, “po Brašku”, kako je znao reći moj otac. Govorim pomalo tatin dijalekt i razumijem mamin. Prijatelji i veze moje obitelji bili su praktički svi hrvatski - govori Danilo Kalafatović

- To je bio razlog zašto me od malena prirodno privlačilo sve hrvatsko. Kao dijete sudjelovao sam u biciklizmu i u dječjoj nogometnoj momčadi Sokol, pripadao sam zboru mladih Tomislav Hrvatskog kluba Punta Arenas (Brač I) -  bio sam član tog kluba. A onda kao student svirao sam u sveučilišnom zboru Jugoslavenskog kluba iz Santiaga kojim je tada ravnao José Goleš. Tamo sam upoznao Walda Violića koji je pripadao zboru Jadran. Nakon što sam prisustvovao nekoliko večera Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskoga podrijetla, zamolio sam ga da me pozove na sastanak Udruge. U to je vrijeme Lorenzo Caglević preuzeo dužnost predsjednika. Vidjevši moju želju za radom, nedugo nakon toga, zamolio me je da preuzmem brigu o provedbi web stranice Društva, koju sam dovršio uz pomoć drugog direktora, Alberta Texida Zlatara, a u listopadu 2011. godine službeno je otvorena u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pod nazivom www.profesionalescroatas.cl. Sljedeće godine, prije odlaska s dužnosti iz osobnih razloga, Lorenzo me imenovao novim predsjednikom Udruge, u kojem sam proveo gotovo 6 godina - objašnjava nam taj građevinski inženjer. 

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Danilo Kalafatović navodi da je kao predsjednik Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla želio nastaviti zamah koji mu je dao njegov prethodnik.

- Uz temeljnu podršku potpredsjednice Dragica Vukelić, radili smo na nekoliko frontova. Uz tradicionalne večere-razgovori, između ostalih u organiziranju hrvatskih čajeva, filmskih foruma, razgovora za profesionalce, prvenstva u kuglanju, prvenstva u golfu, izleta u Hrvatskom klubu. Također aktivno sudjelujući u organizaciji svih događanja zajednice hrvatskog podrijetla, koju vodi Hrvatski klub. 1986. imao sam priliku posjetiti Hrvatsku, gdje sam na Pelješcu upoznao ujaka Jozu, rođake Ivu, Franicu, Vinodor, Nadu i Franicu. U Janjini s velikim osjećajem mogao vidjeti očevu rodnu kuću. Moj posjet obuhvatio je obilazak cijelog otoka Brača, zaustavljajući se u Postirama i Pusčišćima. Na ovom posljednjem mjestu pronašao sam rodni list svoje bake Frane, napisan na latinskom. Postao sam blizak prijatelj gospodina Martinića, misleći da je on moj rođak, kasnije dokazujući da nije, također sa župnikom crkve Pusčišće, koji mi je dugo vremena slao primjerak časopisa Bračka Crkva - govori Čileanac hrvatskog podrijetla.

Od kraja 2017. godine Danilo Kalafatović član je uprave Zaklade Baburizza.

- Dobrotvorna zaklada Pascual Baburizza osnovana je 14. srpnja 1943. godine i odgovara ostavštini koju u svojoj oporuci je ostavio Hrvat Pasko Baburica, koji je bez formalnog obrazovanja, ali s velikom praktičnom inteligencijom, postao jedan od najbogatijih ljudi u Čileu, ističući svoj karakter kao filantrop, neprestano daje doprinos i čileanskim i hrvatskom institucijama. Trenutno Zaklada pruža pomoć ljudima u zajednici koji su u ranjivoj situaciji. Također provodi natječaje na koje poziva sve članove zajednice hrvatskog podrijetla u Čileu da predstave projekte koji traže najveću korist ili promiču hrvatsku kulturu u Čileu. 

Među svojim izvanrednim radovima građevinskog inženjera izradio sam projekt i proračun Križa mora, postavljenog na rtu Froward, smještenom na krajnjem jugu američkog kontinenta, u prigodu posjeta pape Ivana Pavla II Čileu 1987. godine.

Bio sam izravno uključen u izračun 500-godišnjeg križa, u čast 500. godišnjice slavlja prve mise u Čileu, smještenog u zaljevu Fortescue, na kanalima Magellanovog tjesnaca.

Već u mirovini, moj život prolazi između Santiaga i plaže Cochoa, općina Viña del Mar, gdje imam mali stan. Zabavljam se održavanjući i ažuriranjući web stranice Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla, ponekad svirajući svoj Brač, čitajući, slušajući glazbu, tkajući, puno šetajući, gledajući filmove, pa čak i pišući poeziju - zaključuje građevinski inženjer Danilo Kalafatović Matulić, Čileanac hrvatskih korijena.