(Foto Anđelko Markulin) (Foto Anđelko Markulin)

Misi je nazočio velik broj hrvatskih vjernika, a koncelebrirali su je lokalni župnici Paul Goerens iz Bertrangea i Pierre Faber iz Hesper-Réiser-Weilera.

Hrvatski vjernici dočekali su nadbiskupa Hollericha prigodnim riječima i darovima. Istaknuta je zahvalnost luksemburškoj nadbiskupiji na suradnji, župama Sanem i Bertrange na gostoprimstvu, ali i donedavnom dušobrižniku vlč. Froku Zefiqu na predanome radu u hrvatskoj zajednici.

Nadbiskup Hollerich u svojoj je propovijedi povukao zainmljivu usporedbu između luksemburškog i hrvatskog naroda kojima je kroz povijest katolička vjera bila veliki oslonac u očuvanju nacionalnoga identiteta.

(Foto Anđelko Markulin)

Govoreći o promjenama i krizi Katoličke crkve u Luksemburgu Jean-Claude Hollerich istaknuo je važnu ulogu zajednica stranih jezika, među njima posebno Hrvate koji mogu odigrati ključnu ulogu u očuvanju vjere, ali i budućem strukturiranju rada i djelovanja unutar nadbiskupije.

Vlč. David Ryan zahvalio je svima koji su pridonijeli njegovu uvođenju u službu i uspjeloj organizaciji posjeta nadbiskupa zajednici hrvatskih katolika u Luksemburgu. 

Nakon svečanosti inauguracije održan je prigodan domjenak koji je bio prilika za dodatno međusobno upoznavanje i ugodne luksemburško-hrvatske razgovore.

(Foto Anđelko Markulin)

(Ljubica Karaman)