Mons. Tomo Vukšić (Foto: screenshot/KTA) Mons. Tomo Vukšić (Foto: screenshot/KTA)

- Hvala Svetom Ocu za iskazano veliko povjerenje, kojim me šalje na ovu novu službu. On Vam je jučer poslao pisanu čestitku za Imendan, a danas Vam šalje mene kao skroman dar. Kad je bilo vrijeme za to, zahvalio sam mu za iskazanu čast i očitovao svoju želju, da bi mi iskazao još veću milost, ako bi na ovu službu poslao pobožnijega i boljega…- istaknuo je u svom prvom govoru mons. Tomo Vukšić.

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić izrazio je dobrodošlicu koadjutoru nadbiskupu Vukšiću u mjesnu Crkvu vrhbosansku, istaknuvši kako je on punih  trideset godina kao profesor i odgojitelj te kasnije kao vojni ordinarij uključen u djelovanje Vrhbosanske nadbiskupije. - Drago mi je, kako moje godine idu kraju i moje snage polako slabe, imam osjećaj sigurnosti da će se nastaviti živjeti i raditi u ovoj mjesnoj Crkvi, upravo tvojim dolaskom. Zato ti izričem dobrodošlicu! - kazao je kardinal Puljić. Ova Crkva treba žrtve i ljubavi da se, kao što sam rekao, izgrađuje zajedništvo, poručio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.

Mons. Tomo Vukšić zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. lipnja 1980. Postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu te iz kanonskoga prava, a kasnije i obranio doktorat "Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878.do 1903.". Bio je član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je, 1. veljače 2011. godine Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Nova služba mons. Tome Vukšića

Nova služba mons. Tome Vukšića

10:01