Foto: screenshot/bayernpixel.de Foto: screenshot/bayernpixel.de

Radnja romana odvija se u Dalmaciji i Münchenu i prati život triju žena različitih generacija: Marije koja potječe iz Dalmacije, ali već dugo živi u Njemačkoj, njene stare majke iz jednog malog mjesta u Dalmaciji te Marijine kćerki koja upravo napušta kuću u kojoj je odrasla. Nakon smrti svog muža, Marija k sebi u Njemačku dovodi svoju jako staru majku iz Dalmacije. Međutim, ona se osjeća iskorijenjeno i ne želi novu domovinu već želi umrijeti. S druge strane, Marijinoj kćerki upravo „rastu krila“ te napušta kuću u kojoj je odrasla, iako i sama traži odgovor na pitanje gdje su njeni korijeni.

Bijeg iz metropole

Autorica knjige, Nijemica Saskia Luka, rođena je u Kölnu. Prije godinu dana ostvarila je svoju dugogodišnju želju o bijegu iz grada te je sa svojom obitelji zamijenila užurbani život Berlina mirnoćom otoka Brača, od kuda je podrijetlom njezin suprug. U razgovoru za fenix-magazin.de rekla je da je roman inspiriran upravo njegovom obitelji te da postoje mnoge zajedničke anegdote i biografske paralele.

- Selo i kuća bake moga supruga je za mene nevjerojatno mjesto, tamo sam smjestila dio svog romana i tamo živi baka iz mojeg romana. Pravu baku, nisam nikad upoznala, ali ona živi u mnogim obiteljskim pripovjedanjima i ona je u svojoj kući činila važan dio obiteljske povijesti. Jako sam zahvalna svom svekru što je tu kuću održao, bez njega bi se srušila i nestala. Volim osjetiti stvari koje su već prošle i nestale, ali ipak još nazočne i osjećam se jako ispunjeno tamo gore, u brdima. Bez te kuće i te obitelji, moje knjige sigurno ne bi bilo, iako su nastali posve drugi likovi koji ne sliče nikome u mojoj obitelji. Likovi iz mog romana imaju svoje vlastite životne priče, znači ne radi se o biografskom romanu – rekla je Luka za fenix-magazin.de.

Život na Braču – prava avantura

Luka kaže da su u Berlinu puno radili te da im je to, uz malu djecu, bilo jako naporno vrijeme. Iako im na Braču nije uvijek lagano, ovdje rade usporenije, sve stižu i imaju više vremena za obitelj.

- Drago mi je zbog naše djece, koja ovdje stižu posve nova i drugačija iskustva. Njima se sviđa otočki život. Da, to je jedna avantura. Dalmaciju sam upoznala jako dobro, ali cijelu Hrvatsku još ne. Na samom otoku imam još mnogo toga za otkriti, ali uživam u prijateljskim i nekompliciranim odnosima i u humoru ljudi. Upoznala sam nevjerojatno osjećajne i inspirativne ljude. Provodim puno vremena u prirodi i jako sam zahvalna što upravo ovdje živim i što mogu sve upoznati, što nije bilo moguće za vrijeme mojih posjeta u vrijeme godišnjih odmora – naglasila je spisateljica Saskia Luka.

(Izvor: fenix-magazin.de)