(Foto: screenshot/Fenix-magazin.de - Stipe Lasić) (Foto: screenshot/Fenix-magazin.de - Stipe Lasić)

Razumije ih kaže, ali i je i tužan, jer tko zna hoće li i se i kada vratiti, hoće li ikada uživati u hercegovačkim jutrima, toj prekrasnoj i ponosnoj zemlji. Ili će je se tek prisjećati negdje u svijetu, okupljeni na zavičajnim večerima.

Hercegovačka večer 2018. u Gerlingenu (Foto: screenshot/Fenix-magazin.de)

Stanislav, za kojega govore da je prijatelj gotovo cijele hrvatske estrade, jer nema pjevača i glumca koji ga ne poznaju i potraže kad dolaze u Hercegovinu, kaže kako nikad ne bi mijenjao cijelu Njemačku za komadić hercegovačke zemlje.

Kad se ne brine o estradnjacima i glumcima koji dolaze u Mostar, Stanislav se odmara uz čuvanje stada ovaca.

Stanislav Puljić s Goranom Višnjićem (Foto: screenshot/Fenix-magazin.de)

– Iako mladi zadiru od čuvanja ovaca i misle da je to neka sramota, mene to opušta. Trebali bi probati, možda bi im se svidjelo – uz smiješak govori Stanislav.

Prema najnovijim podacima, u Njemačkoj živi čak oko 250.000 stanovnika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Tijekom rata 1992.-1995. oko 350.000 izbjeglica potražilo je utočište u Njemačkoj. Mnogi od njih su se kasnije vratili ili otišli u druge zemlje. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, još od raspada Jugoslavije 1991. u Njemačkoj živi oko 113.000 građana Bosne i Hercegovine.

(Fenix-magazin.de)