Umirovljenik Ehrenfried Schultheiß koji pomaže djeci u Hrvatskoj. (Foto: Fenix Magazin/ screenshot) Umirovljenik Ehrenfried Schultheiß koji pomaže djeci u Hrvatskoj. (Foto: Fenix Magazin/ screenshot)

Prije godinu dana njemački umirovljenik iz okolice Mainza, Ehrenfried Schultheiß, koji se bavi humanitarnim radom, prvi je put nazvao Hrvatsku katoličku zajednicu u Mainzu, u želji da pomogne djeci iz Hrvatske.

Cijeloga života Schultheiß bavio se bankarstvom, a nakon velike tragedije u Černobilu pomaže djeci prilikom obrazovanja. Duboko pogođen sudbinama djece koja su živjela u Bjelorusiji osobno se aktivirao i svojim financijskim sredstvima počeo je pomagati potrebitoj djeci.

Odlučio je pomagati djeci u vrtićima i školama u Bjelorusiji jer je smatrao kako je najvažnije djeci od rane dobi razviti ljubav prema knjizi i obrazovanju, a tada će im biti otvorene mnoge mogućnosti. Svojim humanitarnim pošiljkama želio je potaknuti njihovu kreativnost od najranije dobi.

(Foto: Fenix Magazin/ screenshot)

Uz pomoć pedagoga i učitelja sastavio je listu materijala potrebnih za pedagoški i terapeutski rad. Poticao je da već u predškolskoj godini djeca uče njemački jezik. Tako su pošiljke koje su iz Njemačke putovale u Bjelorusiju sadržavale igračke, bojanke, slikovnice, pjesmarice i bajke, edukativne društvene igre te mnogobrojne alate za obradu drva, metala i kreativno stvaranje.

Poslije Bjelorusije pomoć i za Hrvatsku

Nakon 20 godina tijekom kojih je redovito slao pomoć u Bjelorusiju, počeli su problemi zbog carinske administracije te je Ehrenfried Schultheiß odlučio pomagati i djeci iz drugih zemalja, a svoje je zanimanje usmjerio prema Hrvatskoj.

Uz pomoć Marije Lovrić Holenda odlučio je pomoći djeci koja žive u slavonskim selima između Donjeg Miholjca i Valpova. Lovrić Holenda odabrala je okolna sela, njihove vrtiće i škole te izradila obrasce za humanitarnu pomoć.

Mladi u Njemačkoj pomažu pakirati poklon pakete za djecu u Slavoniji. (Foto: Fenix Magazin/ screenshot)

U provedbi humanitarnih projekata i slanju pošiljki pomažu mu šestorica prijatelja te supruga s kojom je već 58 godina u braku i s kojom ima četvero djece.

Ovaj posao ga ispunjava. Uspijeva drugima donijeti radost, a to i njega čini sretnim i zadovoljnim. Na komentare da sve ovo i košta, odgovara s osmjehom da će radije ponekad preskočiti otići na godišnji odmor, a novac uložiti u nešto dobro.