(Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Bakića Financial times opisuje kao matematičara koji je naknadno postao poduzetnik te pišu da trenutačno pokušava promijeniti način na koji se u hrvatskim školama podučava računalstvo i tehnologija. Za Bakićev poslovni put pišu da je počeo tako što je lansirao niz različitih portala za traženje poslova. Projekt koji mu je osigurao prestižnu titulu u Financial Timesu je njegov pokret Croatian Makers, a dodaju i da je Bakić donirao 2500 mikroračunala u više od 1000 hrvatskih škola, javlja Telegram.

Prvi dio njegova pokreta pokrenut je crowdfunding kampanjom koju je zatim podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa je svaka škola u Hrvatskoj dobila mikroračunala. Podijeljeno je više od 45.000 mikroračunala BCC Micro:bit. FT ističe i da je Bakićeva neprofitna organizacije IRIM, koju je osnovao sa suprugom, do sada organizirala više od 500 različitih besplatnih radionica za učitelje i profesore.

(Foto: screenshot/IRIM)

Pohvaljuju i IRIM-ovu regionalnu robotičku ligu Croatian Makers League, u kojoj sudjeluju škole iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Do sada je u natjecanju u gradnji i programiranju robota mBot by Makeblock sudjelovalo više od 1400 škola i znanstvenih institucija. Svi pobjednici dobili su mogućnost sudjelovati na svjetskom natjecanju u gradnji edukativnih robota koje se svake godine održava u kineskome gradu Šangaju. Kao Bakićev sljedeći potez, FT ističe planove za širenje njegova edukacijskog programa na cijelu Europu.

Uz Bakića, na popisu se našla i tvrtka Rimac Automobili koja je uvrštena među predvodnike u novim tehnologijama i poslovnim modelima.