Nevena Crljenak (Foto: screenshot corp2in.com) Nevena Crljenak (Foto: screenshot corp2in.com)

Nevena Crljenko poslušala je unutarnji glas i odlučila svoj poslovni razvoj nastaviti izvan granica Hrvatske. U razgovoru za Lider istaknula je kako je jedan od razloga odlaska u multinacionalnu kompaniju Philip Morris bila mogućnost međunarodne karijere.

- Smatrala sam izazovom okušati se na globalnoj sceni, u kontekstima koji su mi isprva potpuno nepoznati – objašnjava svoje motive menadžerica s njujorškom adresom, no zapravo sa stalnim boravištem - u zrakoplovu. Često putuje pa nije neuobičajeno da svoj izuzetno dinamičan radni tjedan završi na različitim kontinentima. 

U Hrvatskoj je radila kao izvršna direktorica Akademije za politički razvoj te se neko vrijeme bavila izdavaštvom i marketingom u Profil Megastoreu. Osim na zagrebačkom Sveučilištu, studirala je na London School of Economics and Political Science. 

- Na odlasku s prethodne pozicije u Švicarskoj, kolege su mi poklonile uokvireni poster s naslovom: "Never ignore a Croatian woman – she will make you live to regret it" (Nikad ne ignoriraj ženu iz Hrvatske – natjerat će te da požališ). Kolege nas smatraju upornima, predanima i beskompromisnima iako će nas teško pronaći na zemljopisnoj karti – kaže. 

Predana, motivirana, posvećena poslu, novim poslovnim izazovima, Nevena je u višenacionalnom okruženju pronašla inspiraciju za profesionalni razvoj, ne zanemarujući pritom osobnu nadogradnju životom u multietničkom pejzažu. 

- New York je nevjerojatno uzbudljiv grad, za razliku od Lausanne – no svako mjesto omogućit će vam specifično iskustvo koje vas čini bogatijom osobom -  primjećuje Crljenko. 

Dobila je jednu širu perspektivu, ističe, te iz prve ruke upoznala druge kulture, živjela u gradovima gdje je bila strankinja, ali je ta mjesta učinila – svojima. 

- Najveći gubitak je nedvojbeno nemogućnost stalnog fizičkog kontakta s ljudima do kojih mi je stalo – obitelji u kojoj sam rođena i one koju sam sama izabrala. Iako korištenje komunikacijskih kanala premošćuje daljinu lakše nego prije, ništa ne može zamijeniti vrijeme provedeno zajedno. U Hrvatskoj sam zato svako ljeto i za Božić. Završiti razgovor klikom ili zagrljajem ipak nije ista stvar – zaključuje Crljenko.