Emy Peris Serrate (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem) Emy Peris Serrate (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

U svojoj poruci hrvatskom narodu Emy Peris Serrate ističe:

"Nadamo se da će se Hrvatska uskoro oporaviti od pandemije i posljedica velikoga potresa koji je pogodio Zagreb. U Boliviji živimo u vrlo složenoj situaciji zbog karantene koja je uvedena usljed epidemije Covid-19, kako bi se sačuvali ljudski životi i spriječilo širenje virusa.

Koristim ovu priliku da ispričam povijest moga oca Branka Perisa Molnara, rođenoga 1925. godine u Vrdniku, u Vojvodini, sina Vilka Perisa i Eme Molnar. Tijekom Drugoga svjetskog rata izgubio je oca i najstarijeg brata. Tek trideset godina kasnije, 1973. godine, ponovno je išao posjetiti svoju majku, dok je 1975. vodio sve nas koji smo tamo bili prisutni kada je umrla moja voljena baka. 1948. moj je otac došao brodom u Limu u Peru, gdje je proveo 2 godine. Zatim se preselio u Boliviju u Riberaltu. Oženio se mojom majkom Amandom Serrate Pérez s kojom je imao četvero djece.

Nije bio bogat čovjek, ali je imao vrlo jake ruke s kojima je mogao raditi: pravi Hrvat! Sjećam se s velikom ljubavlju svog dragog oca kao neumornoga poduzetnika, budući da je s puno odricanja, između ostalih pothvata, po prvi put doveo televiziju u boji u Riberaltu. Bio je pionir na tome polju. U to je vrijeme bio i predstavnik tvrtke Suzuki za motocikle.

Još jedan od njegovih pothvata bilo je pionirskio osnivanje tvornice sapuna pod nazivom Sapun Rey, čija je izvorna formula razvijena zahvaljujući njegovoj domišljatosti i izumu, koristeći bademovo ulje. To je označilo prekretnicu u lokalnom razvoju, budući da je osim proizvoda, i sam proizveo svu opremu i strojeve potrebne za pokretanje komercijalne proizvodnje sapuna.

Emy Peris Serrate sa suprugom Miguelom Zabalom (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

Jedan od najvažnijih poslovnih uspjeha koje je proveo moj otac, bilo je puštanje u pogon tvornice pokućstva, uz korištenje velike proizvodnje izvrsnoga drveta na tom području, što mu je omogućilo da zajedno s partnerima (Josip Leban i Pavao Šimac) izrađuje visokokvalitetni i čvrsti namještaj koji i dan danas služi kao nov.

Kao dobar, inovativan i kreativan Hrvat, nabavio je strojeve za kinoprojekcije i otvorio dvije kino dvorane, koja su postala mjesto za zabavu cijelokupnoga stanovništva. U isto vrijeme otvorio je slastičarnicu po imenu ESLABA čije ime je nastalo kombinacijom početnih slova naših imena -Emy, Sandry, Lilian, Alex, Branko, Amanda) i proizveo vlastite sladolede.

Ostavio nam je u nasljedstvo svoj životni primjer, veliko poštovanje vrijednosti obitelji, njegovu strast prema poslu, ljubav prema glazbi i sportu. I veliku ljubav prema Hrvatskoj, koju mi njegova djeca nosimo u svojim srcima. Ta ljubav prema mojim korijenima ponukla nas je da se trudimo ispuniti uvjete za stjecanjem državljanstva, tako da već imamo odgovarajuću putovnice. Nadamo se da ćemo nakon što prođe pandemija koronavirusa, moći ići u Hrvatsku kako bismo uživali u ljepotama domovine moga oca" – poručuje Emy Peris Serrate iz Santa Cruza de la Sierre u Boliviji.