Muzej hrvatske baštine u Clevelandu (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske) Muzej hrvatske baštine u Clevelandu (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Odmah nakon početne ideje, započelo je prikupljanje umjetnina koje je okrunjeno velikom donacijom u iznosu od 15.000 američkih dolara Hrvatskog ženskog nacionalnog kluba "Kardinal Alojzije Stepinac". Ceremonija svečanoga otvaranja održana je u kolovozu 1984. Mnogi su tamošnji Hrvati sa sobom donijeli eksponate koje su izložili. Nakon otvorenja, uslijedile su redovite izložbe i gostovanja Muzeja u školama i drugim ustanovama. 

Hrvatski doom "Bl. Alojzije Sepinac" u Clevelandu (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

U muzeju i knjižnici rade volonteri koji tijekom svih godina postojanja uspješno ostvaruju ciljeve svoje matične udruge Naša Hrvataka/Our Croatia. Prikupili su i izložili brojne izloške povezane s hrvatskom književnošću, likovnom i glazbenom umjetnošću i tradicionalnim narodnim običajima. 

--- BEZ NASLOVA ---

Muzej hrvatske baštine i knjižnica u Clevelandu (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

11 fotografija

U Muzeju koji smo posjetili povodom otvorenja 4. godišnje konferencije Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka koja je započela svečanošću u Hrvatskom domu, dočekale su nas vrijedne volonterke Staza Jerinić, Melita Raguž i Cilika Zovko.  

Volonterke Muzeja hrvatske baštine u Clevelandu

Volonterke Muzeja hrvatske baštine u Clevelandu

2.50

 

Muzej hrvatske umjetnosti s pripadajućom knjižnicom u Eastlakeu kraj Clevelanda financira se prvenstveno od godišnjih članarina koje uplaćuje Klub prijatelja Muzeja hrvatske umjetnosti i Knjižnice. Uz to, dobivaju potpore za posebne izložbe koje im omogućava Vijeće za umjetnost države Ohio. Različite projekte podupiru i Hrvatski nacionalni ženski klub te Udruga mladih Sv. Pavao. 

Ulaz u Muzej (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Hrvatska knjižnica postala je službeno dio Muzeja 2005. godine. Knjižnica pomogućava i posudbu knjiga koje su vrijedan izvor znanja za proučavatelje hrvatske povijesti i clevelandske Hrvate.

Hrvatska knjižnica u Clevelandu (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Muzej je član Međumuzejskoga vijeća Sjeveroistočnoga Ohija.