Hrvatska zajednica u Santa Cruzu u Boliviji (Foto: Fabiana Guzmán Mileta i Bianka Kuščević) Hrvatska zajednica u Santa Cruzu u Boliviji (Foto: Fabiana Guzmán Mileta i Bianka Kuščević)

Fabiana i Bianka dio su hrvatske zajednice u Santa Cruzu i sastaju se svaki tjedan kako bi, družeći se, učili hrvatski jezik te pjevali hrvatske pjesme. - Cijeli je ovaj projekt počeo zbog ljubavi koju osjećamo prema domovini naših predaka. Potaknuti tom ljubavlju poželjeli smo naučiti jezik naših djedova - govori Fabiana.

Hrvatska zajednica u Boliviji, unatoč relativno malome broju pripadnika, vrlo je aktivna i sudjeluje u različitim aktivnostima. Jedna je od njih tradicionalni ručak koji se organizira u lipnju u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske.

- Za nas je vrlo važan tečaj hrvatskog jezika i kulture. Na tim satovima učimo pripremati tipičnu hranu i kolače iz naše drage Hrvatske. U listopadu prošle godine imali smo priliku putovati i u Čile, gdje smo sudjelovali na susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike. To je bilo prekrasno iskustvo tijekom kojega smo imali prilike saznati više o našemu narodu. Posebno smo ponosne bile zbog toga što smo tom prigodom pjevale u nazočnosti hrvatskih dužnosnika koji su posjetili Čile - dodaje Bianka. 

Za publiku Glasa Hrvatske odabrali su pjesmu "Moja domovina" jer ih, kako ističu, ispunjava osjećajem ponosa, ljubavi i nostalgije za domovinu Hrvatsku: - Ova pjesma ima veliko značenje za sve nas, jer je dio povijesti ugrađene u našim srcima. 

Fabiana Guzmán Mileta i Bianka Kuščević: "Moja domovina"

Fabiana Guzmán Mileta i Bianka Kuščević: "Moja domovina"

3:28

Danas u Boliviji živi oko 5.000 Hrvata i njihovih potomaka treće i četvrte generacije. Riječ je uglavnom o dalmatinskim iseljenicima, pretežito Bračanima, koji su između 1915. i 1931. godine emigrirali u Boliviju. Od samoga početka integrirali su se u bolivijsko društvo.