(Foto: screenshot Facebook) (Foto: screenshot Facebook)

Ilija Srpak mladi je Varaždinac koji je prošle školske godine bio najuspješniji hrvatski učenik na natjecanjima osvojivši čak pet Oskara znanja. Upisao je Cambridge, jedan od najboljih fakulteta na svijetu i pokazao da je uloženi trud vrijedio. Sve je ispite položio s najvišom ocjenom čime je ostvario izniman uspjeh upisavši se u listu sedam posto najuspješnijih studenata.

Cilj je top 10

Okolina mu je poticajna, mnogo ljudi dijeli njegovu strast prema znanju i radu, kaže mladi Varaždinac. Iako je dobio najviše moguće ocjene ove akademske godine, ističe da su rezultati mogli biti još bolji.

-  Ukupno sam na cijelom smjeru završio 38. od 604 studenta što znači da sam među 7% najuspješnijih studenata. U cjelini, jako sam zadovoljan, trudio sam se cijele godine, puno sam naučio i sretan sam s time kako je sve prošlo. Dogodine mogu ciljati i biti u top 10 studenata - kaže Ilija.

Cambridge ima drukčiji sustav

Za Cambridge kaže da funkcionira drugačije od mnogih fakulteta s obzirom na to da ne primjenjuje Bolonju.

- Nastava je organizirana u tri obrazovna razdoblja, svaki traje oko dva mjeseca. Prva dva sadrže osam tjedana s predavanjima i laboratorijskim vježbama od ponedjeljka do subote, te svaki tjedan iz svakog predmeta imam po sat vremena supervizije, odnosno grupe s dvoje-troje studenata, profesorom ili doktorandom – objašnjava Srpak.

Program je zamišljen da stvori studentima određeni pritisak i to mu se sviđa, ističe Srpak. Nastavlja učiti programiranje i fizikalnu kemiju, a mi mu želimo uspješan nastavak školovanja!

(izvor: Varaždinske vijesti)