Predavanje o Keniji i Tanzaniji (Foto: privatna arhiva) Predavanje o Keniji i Tanzaniji (Foto: privatna arhiva)

Tko je Lea Bijač, za one za koje ste, kao i za mene, jedno nevjerojatno otkriće?

Imam 23 godine, rođena sam i živim u Koprivnici. Sviđa mi se život u malome gradu i to što uvijek znam kamo ću se vratiti. Moje najveće strasti su putovanja i fotografija, i da mogu, većinu bih vremena putovala.

Ljubav prema pustolovinama, avanturama, avanturistički duh?

Njih je na mene prenio tata, s kojim uglavnom i putujem. Na prvo dalje putovanje, Kanarske otoke, poveo me kad sam imala 11 godina i odonda smo nerazdvojan tim s više od 40 posjećenih zemalja i "osvojenih" svih sedam kontinenata. Na njegovoj stranici možete vidjeti mnogo naših fotografija s putovanja, a hrabriji mogu i testirati svoj IQ.

Veliki koraljni greben u Australiji (Foto: Lea Bijač) 

Svjetski putnik – što je to za Vas?

To je osoba koja zazire od monotonije i koja putuje, istražuje i uživa u novim zemljama, njihovim ljepotama, kulturama, običajima, i radi to zbog istinskih unutarnjih nagona.

Čitao sam Vaše kolumne, mogu li i gdje pročitati Vašu knjigu?

Za lokalni portal napisala sam seriju putopisa o Keniji i Tanzaniji, a trenutačno izlaze oni o Vijetnamu i Kambodži. Knjigu još uvijek ne možete pročitati, ali jednoga dana svakako planiram ukoričiti barem dio svojih dojmova, kojih je već sad zaista mnogo.

Iguazu slapovi na argentinsko-brazilskoj granici (Foto: Zoran Bijač)

Držite zanimljiva predavanja o svojim putovanja, Keniji i Tanzaniji… odaziv je nevjerojatan, što je po Vama razlog tome?

Tata i ja nedavno smo održali putopisno predavanje o Keniji i Tanzaniji, zemljama koje su u mom srcu od svih proputovanih ostavile najveći trag. Prije toga, povodom Dana planeta Zemlje, pričali smo o svom putovanju na sam jug, veličanstvenu Antarktiku. Mislim da ljudi o egzotičnim destinacijama vole stjecati spoznaje iz prve ruke, kada mogu dobiti odgovore i na pitanja koja ih zanimaju. Osim toga, mi to radimo s dušom i publika to osjeća.

Kakve dojmove nosite s putovanja u Vijetnam i Kambodžu? 

U Vijetnamu i Kambodži bili smo početkom svibnja, kad su temperature visoke, a vlaga u zraku gotovo stalno 100-postotna, tako da su mi prve asocijacije na njih velika vrućina i stalno znojenje. Sve su druge uspomene pozitivne. I Vijetnam i Kambodža nude širok spektar:  metropole, predivnu prirodu, spektakularne hramove i hranu. Apsolutno fantastična, bazirana na povrću s rižom ili tjesteninom, piletini i morskim plodovima, uz orašaste plodove i razne umake. U Kambodži smo kušali i pržene kukce i tarantule koji su izgledom potpuno odbojni, a okusom iznenađujuće ugodni, podsjećajući na slatko-slani hrskavi čips.

U zaljevu Ha Long u Vijetnamu (Foto: privatna arhiva) 

Turska ruta uključivala je Istanbul, Kapadokiju, Oludeniz, Pamukkale, Efez i Izmir. Pamukkale na turskom znači "pamučna palača" i sastoji se od toplih mineralnih izvora koji prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala tvore fascinantne terasaste bazene. Ako ponesu kupaći kostim, posjetitelji se na pojedinim mjestima mogu i kupati.

Terasasti bazeni Pamukkala (Foto: Zoran Bijač) 

U Vašim putopisnim osvrtima je i Mostar.

Nije svako putovanje egzotično i daleko. Vikende ponekad iskoristim za kraća putovanja. Tako sam nedavno posjetila Sarajevo i Mostar, a nakon toga i Salzburg i slikovita austrijska jezera, u čemu sam također uživala.

Na jednom od austrijskih jezera (Foto: privatna arhiva)

Cijeli svijet Vam je na dlanu i u fotografskom objektivu. Vodite li dnevnik?

Fotografiramo zaista puno, ali nikad ne vodim pisani dnevnik na licu mjesta. Dojmovi su toliko snažni da i godinama poslije proputovanoga mogu sastaviti putopis kao da sam jučer bila tamo.

Hramski kompleks Angkor Wat u Kambodži (Foto: privatna arhiva)

Gdje niste bili a rado biste išli?

Privlače me mjesta potpuno drugačija od onoga gdje živim. Voljela bih posjetiti još dobar dio Afrike, Indiju, Tajland, američke kanjone i tako unedogled. Iduće godine planiramo putovanje na Island.

Kolonija chinstrap pingvina i jedan "zalutali" macaroni pingvin na Antarktici (Foto: Zoran Bijač)

Postoji li nešto što Vas nisam pitao a rado biste odgovorili na to?

Vrlo jednostavno! Ljudi, budite dobri jedni prema drugima, koristite svaki udah i - putujte! 

(Nikola Šimić Tonin)