Gordana i Ivan Hacegan Miloja (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija Gordana i Ivan Hacegan Miloja (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Rumunjsku, kao i većinu drugih mlađih članica Europske unije pa i Hrvatsku, muči isti problem: veliko iseljavanje mladih koji odlaze na rad u bogatije članice unije te ostavljaju svoj stari kraj u potrazi za boljim životom. Mladi oduvijek žele rješenja problema odmah i sada i mnogi od njih nadaju se da će odlaskom u "obećanu zemlju" za kratko vrijeme ostvariti svoje snove koji su danas mahom vezani za ekonomsku sigurnost i stabilno radno mjesto. Neki od njih u tome uspijevaju, dok drugi novu realnost doživljavaju nimalo sličnom onoj koju su zamišljali.

Svakako, malo je onih kojima se sve savršeno posložilo i koji su odmah uspjeli. Neki su tu priču preokrenuli i odlučili pokušati u starome kraju te tamo uložiti najveći mogući trud kako bi ostvarili svoje snove. Malo je takvih, a među njima je mlada obitelj iz mjesta Karaševa u rumunjskome Banatu u kojemu već gotovo 6 stoljeća žive Hrvati. Gordana i Ivan Hacegan Miloia,  uz podršku i pomoć obitelji 2013. godine pokrenuli su proizvodnju lavande. Htjeli su pokušati nešto novo i nepoznato u svome rodnom kraju. Nasade lavande su prvi put vidjeli u Hrvatskoj i Austriji.

Kao najuspješniju godinu dosad, Ivan s ponosom ističe 2018.: - Te je godine bio sjajan urod lavande, imali smo puno posjetitelja na našem imanju, a cijelu je godinu obilježio velik događaj u našoj obitelji jer nam se rodio sin Ivan. 

Za razliku od te godine, već je sljedeća bila daleko slabija urodom zbog loših vremenskih uvjeta, no Gordana i Ivan, kako ponosno ističu, nikad ne odustaju pa nisu odustali ni tada. Ove su godine zbog uništenih nasada morali posaditi posve nove, no ni to im nije teško palo.

U međuvremenu su posadili nasade malina i kupina od kojih prave domaće vino po kojem su već postali nadaleko poznati, a posebno su ih razveselile pohvale koje na račun njihova kupinovog vina stigle iz Hrvatske. Kupinovo vino inače je prava rijetkost u Rumunjskoj.

Njihovi sumještani vrlo su ponosni na mladu vrijednu obitelj. Kako redom ističu, oni su pravi i pozitivan primjer kako se možemo vratiti prirodnom načinu života i sačuvati naše salaše koje s nam ostavili preci. A Gordana nam je, mašući na odlasku, nasmiješena poručila: - Nema ništa ljepše, nego izaći  u ranu zoru na terasu  i uživati u mirisnome cvijetu lavande, šume i svom tom čudesnom zelenilu oko nas. Budite uvijek veseli, vedri te radite svoj posao s ljubavlju i zadovoljstvom jer čovjek je dio prirode!

--- BEZ NASLOVA ---

Salaš obitelji Hacegan Miloja (foto: Slobodanka Ljubica Bajka/Glas Hrvatske)

10 fotografija