Maria Julia ispred zagrebačke katedrale. (Foto: Maria Julia Ballivian Kukoč) Maria Julia ispred zagrebačke katedrale. (Foto: Maria Julia Ballivian Kukoč)

Mlada Maria Julia u Boliviji je studirala ekonomiju na privatnom sveučilištu. Nakon diplome, odlučila je volontirati te je 2017. godine radila u Kolumbiji s djecom s poteškoćama u razvoju. Godine 2018. volontirala je u Hrvatskoj gdje je u školama predava o mentalnom zdravlju i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Iz Hrvatske, kaže, nosi velika iskustva i najbolje uspomene.

- To je bio prvi put da sam boravila u Hrvatskoj. Tom prilikom saznala sam više o obitelji moga pradjeda i moje prabake, koji su bili Hrvati. To je bio i razlog zašto sam došla volontirati u Hrvatsku. Kada sam već bila u Hrvatskoj počela sam se raspitivati o mogućnosti da dobijem potrebne dokumente. Pronašla sam rodni list mog pradjeda, on je bio sa otoka Brača, i moja prabaka je bila sa istog otoka. Oboje su se upoznali u Boliviji, gdje se rodio moj djed.

(Foto: Maria Julia Ballivian Kukoč)

- Prvo sam došla u Split gdje sam ostala dva mjeseca. Atmosfera je potpuno drugačija od zagrebačke. Tada sam posjetila Zagreb i istina je da sam se zaljubila u ovaj prekrasan grad i rekla sam da se moram vratiti – priča Maria Julia.

Kada je volontirala u Splitu saznala je za tečaj Croaticuma. Prijateljice su joj objasnile sve potrebno o stipendiji za upis programa. Iako je prije dolaska u Hrvatsku u Cochabambi pohađala tečaj učenja hrvatskog jezika, odlučila se prijaviti.

(Foto: Maria Julia Ballivian Kukoč)

- Onda sam dobila priliku da se prijavim za stipendiju i prihvatili su me. Potom sam otišla u Čile da izvadim potrebne dokumente za dobivanje državljanstva. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske mi je dodjelio stipendiju i došala sam u Zagreb tijekom ljetnog semestra. Dok sam boravila u Hrvatskoj dobila sam hrvatsko državljanstvo. Sada sam završila drugi semestar Croaticuma. Čini mi se jedinstvenim, nezaboravnim iskustvom i nije samo stvar učenja jezika, već učenja kulture, svakodnevnog života s ljudima – istaknula je mlada Bolivijka koja i drugim Hrvatima koji žive izvan Hrvatske preporuča da dođu učiti hrvatski jezik.

- Ako imate mogućnost za to, preporučila bih vam da dođete, jer je to prekrasno iskustvo. I ne samo da učite jezik svojih predaka, već da i učite rasti kao osoba. Za one koje su već diplomirali, nakon što nauče jezik, postoji mogućnost ovjere diplome ukoliko žele ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj, jer i za to postoji prilika.

(Foto: Maria Julia Ballivian Kukoč)

- Ali jasno sve polako, prvi prioritet je jezik koji nažalost predstavlja malu zapreku. Mislim da svi koji dođu u Hrvatsku nauče nešto i onda im se vrata otvore. Dakle, ako imate priliku, mislim da je ne biste smjeli propustiti jer to je lijepo i bogato iskustvo – dodaje Maria koja je članica Hrvatske zajednice u Cochabambi.

(Foto: Maria Julia Ballivian Kukoč)

- Hrvatska zajednica u Cochabambi vrlo je aktivna. Na društvenim mrežama uvijek predstavlja nove vijesti o svemu što se radi, uvijek pomaže ljudima koji žele podnijeti zahtjev za državljanstvo, pokušava naći neka rješenja, pronaći prevoditelje i one koji bi predavali hrvatski jezik. Također, obilježavamo i hrvatske državne praznike. Cochabamba ima jedinstveno hrvatsko groblje koje je vrlo lijepo, a imamo i hrvatski klub. Cijelo vrijeme smo u kontaktu kako bismo pokušali pomoći svima kojima je potrebno – zaključila je Maria Julia Ballivian Kukoč.

Maria Julia Ballivian Kukoč

Maria Julia Ballivian Kukoč

5:24