Michael Šulentić s obitelji (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Michael Šulentić s obitelji (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

“Zajedno sa suprugom i kćeri došao sam u Hrvatsku kako bih otkrio ovdašnji kulturni i društveni život. Dobio sam priliku vratiti se u zemlju moga djeda i svojoj kćeri pružiti priliku da proživi novo iskustvo u kojem može saznati podrijetlo naše obitelji. Naučiti jezik jedan je od izazova koji imamo i malo-pomalo ga usvajamo usprkos činjenici da je za govornike španjolskog jezika u početku prilično složeno razumjeti ga.

Moj djed Marko rođen je u Svetom Roku (Lovinac), a prema informacijama s kojima raspolažemo bio je jedan od prvih Hrvata koji je stigao u Venezuelu oko 1938. godine. Prije dolaska u Venezuelu proveo je nekoliko godina u Kanadi i Sjedinjenim Državama. U Venezueli se posvetio izgradnji. Imao je petero djece, a Šulentići su do danas jedina hrvatska obitelj s ovim prezimenom u cijeloj Venezueli. Nadam se da ću uskoro imati priliku posjetiti mjesto u kojem se rodio i odrastao moj predak.

Diplomirao sam socijalnu komunikologiju, a u Venezueli sam se posvetio odnosima s javnošću u velikoj financijskoj instituciji u kojoj sam karijeru razvijao više od 13 godina. Doći iz dalekih krajeva i biti pionir u mojoj obitelji te vratiti se u Hrvatsku - to je razlog velikog ponosa. Zato sam htio uputiti srdačan pozdrav hrvatskom narodu. Ova zemlja nas je dočekala raširenih ruku i omogućila nam je upoznavanje i prilagođavanje životnom stilu i običajima ovog prekrasnog naroda. U nju smo došli da bismo bili korisni i doprinijeli njezinu razvoju. Nadam se da ću ovdje moći obavljati svoju profesionalnu karijeru na bilo kojem polju koje je potrebno. Mislim da postoji golem turistički, industrijski i uslužni potencijal koji će trebati poticaj. Uvjeren sam u postupni oporavak hrvatskog gospodarstva.

Michael Šulentić (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Poznato je da u Latinskoj Americi postoji ozbiljan problem nesigurnosti. Doći ovdje i osjećati se sigurno, moći bez straha hodati u bilo koje vrijeme, to je vrlo pozitivan element koji ova država ima i koji iznimno cijenimo. Također i nove prijatelje koje smo pronašli i koji nas usmjeravaju oko stvari vezanih za život ovdje.

Koristim ovu priliku kako bih izrazio svoju solidarnost sa svim obiteljima pogođenim potresom koji se dogodio 22. ožujka. U vrijeme jakog podrhtanja koje je snažno potreslo grad Zagreb i njegovu okolicu, kao svaki dan čitao sam vijesti s portala Hrvatske radiotelevizije. Kad smo osjetili jako gibanje tla, zajedno sa susjedima smo otišli izvan kuće i čekali razumno vrijeme da ponovno uđemo.

Potres je ostavio ozbiljne štete na infrastrukturi, na mnogim zgradama u gradu, ali svih građani, hrvatska Vlada i vojska odmah su se aktivirali, solidarno pomažući žrtvama. Bio sam zadivljen brzinom kojom su započeli restauratorski i drugi radovi koji se još uvijek izvode na zadovoljavajući način.

Što se tiče Covid-19, s ponosom čestitam državnim vlastima na njihovom efikasnom djelovanju u odnosu na sve mjere koje su primijenjene i koje su nam omogućile da se suočimo s ovom teškom situacijom na najbolji način, štiteći sve nas. Sada više nego ikad cijeli hrvatski narod, uključujući dijasporu, mora biti ujedinjen, solidarniji i produktivniji.

Upućujem bratski pozdrav svim Hrvatima i njihovim potomcima koji žive u Latinskoj Americi i na Karibima”- zaključuje Michael Šulentić, povratnik iz Venezuele.