(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

Za australski SBS govorila je o svojem australskom iskustvu te o tome što će joj nedostajati kad se za nekoliko mjeseci bude vratila u Zagreb. 

- U Australiji sam studentica na Sveučilištu Macquarie, a kako studiram i na Sveučilištu u Zagrebu, ovdje sam upisala dvojni doktorat. Zbog toga u Australiji moram boraviti godinu dana pa smo na to razdoblje suprug i ja došli u Sydney. On je rodom iz Vukovara, po struci je kuhar i ovdje radi u restoranu - govori osječka meteorologinja. 

Novinarki Jasni Novak Milić pojasnila je da je uz podršku rukovodstva Državnoga hidrometeorološkog zavoda na kojemu radi, Australiju doživjela kao jedinstvenu poslovnu priliku premda u njoj nema obiteljskih veza.

- Teško je usporediti život u Hrvatskoj i Australiji. Ovdje smo koncentirani na karijeru i učenje, ne trebamo brinuti o financijskoj strani i moj je dojam da se ovdje stalno napreduje. Uz to, financijske mogućnosti Sveučilišta Macquarie su odlične i oni nam pomažu u svemu - od predavanja o tome kako pisati znanstvene članke do toga da svaki tjedan dobivamo neku ponudu vezanu uz naše znanstveno istraživanje i terenski rad - dodaje Ivana.

(Foto: Pixabay)

Zagrebačko sveučilište i Sveučilište Macquarie imaju potpisan sporazum o suradnji zahvaljujući kojemu će ukupno troje studenata u 5 godina imati priliku doći na studij u Australiju. Kao veliku prednost rada na australskome Sveučilištu Ivana ističe činejnicu da ne mora raditi čitavo radno vrijeme i uz to doktorat u slobodno vrijeme, što je u Hrvatskoj čest slučaj. 

Ivana istražuje meteorologiju povezanu s požarima. - Od Australaca o tome mogu puno toga naučiti. Moje istraživanje uključit će dva požara - splitski iz 2017. godine i najnoviji australski u Queenslandu. Analizirat ću ih i usporediti te na temelju toga  pokušati primijeniti korisna australska iskustva kod nas. Istraživanja meteorologije povezane s požarima u Australiji su mnogobrojnija i u praksi ima mnogo primijenjenih istraživanja. Primjetna je brzina kojom se u Australiji znanost povezuje s praksom, što bi i nama trebao biti cilj. Australija je u tome vrlo napredna - zaključuje Ivana.