Mela Reto (osobna arhiva/ustupljena fotografija) Mela Reto (osobna arhiva/ustupljena fotografija)

- Suočeni s nizom potresa koji pogađaju Petrinju, Sisak i druge gradove u blizini Zagreba, mi koji volimo Hrvatsku pružamo svoju solidarnost s hrvatskim narodom i molimo se za vas te vam želimo brz oporavak. Molit ćemo za Hrvatsku. Više od dva desetljeća radim u Hrvatskom klubu Dubrovnik u Limi, Peru. Kao i većina ljudi, prošle smo godine živjeli s velikom neizvjesnošću i zabrinutošću zbog pandemije koronavirusa kroz koju prolazimo, ali uspjeli smo naučiti živjeti s njom primjenjujući sve potrbne mjere, budući da naš aktivni život ne može prestati. S obitelji i prijateljima imali smo virtualne sastanke - kaže Mela Reto

Unatoč pandemiji, hrvatska zajednica u Limi postigla je dobre uspjehe: - U Hrvatskom klubu Dubovnik imali smo neka velika postignuća. S velikim zadovoljstvom  ističem da je završen osnovni tečaj hrvatskoga jezika putem interneta, budući da je pandemija započela u ožujku kada smo bili na nastavi. Kažem s velikim zadovoljstvom, jer se grupa nije raspala i imala je hrabrosti nastaviti dalje kao obitelj,... svi smo bili sretni. Tečaj je vodila profesorica Andriana Matoš koja je opravdala sva očekivanja. Mirko Lissa Vodanović vodio je cijeli taj projekt zajedno s drugim suradnicima. Tečaj je završio u travnju s velikim zadovoljstvom svih uključenih sudionika i sa željom da se nastavi.

Što se tiče institucije, zadovoljni smo jer su nam se usprkos pandemiji pridružili novi članovi, mladi i stari. Na taj način osiguravamo da naši sunarodnjaci ne izgube svijest o svojim korijenima i tako jačaju prijateljske veze između različitih hrvatskih obitelji. Nadamo se da ćemo kasnije, u obiteljskim grupama, posjetiti voljenu i lijepu Hrvatsku, koju sam imala sreću upoznati i u njoj doživjeti sjajna iskustva. 

Mela šalje puno ljubavi Hrvatima u domovini i u dijaspori:- Mnogi peruansko-hrvatski građani žive u različitim gradovima u Hrvatskoj i uspjeli su stvoriti hvalevrijedna radna mjesta, kojima ponosno veličaju njihove roditelje i prijatelje. Iz toga proizlazi moje poštovanje. Uz to, mnogi mladi uče hrvatski jezik. Imam sreću da svakodnevno upoznajem sve više i više Hrvata u svijetu i vrlo sam sretna što sam u kontaktu s njima i što na ovaj ili onaj način možemo pomoći jedni drugima. Nadam se, ako Bog da, da će ova pandemija prestati i da ćemo svi naučiti cijeniti kako je život lijep te da bez zdravlja ne možemo nastaviti s našim projektima. Šaljem puno ljubavi svim Hrvatima u domovini i iseljeništvu, želeći vam uspješnu 2021. godinu. Poseban pozdrav mojim prijateljima koji žive u Hrvatskoj - ističe Mela Reto iz Hrvatskog kluba Dubrovnik u peruanskome glavnom gradu Limi.