Zvjezdana i suprug Miguel (Foto: privatni album) Zvjezdana i suprug Miguel (Foto: privatni album)

- Pozdrav svima iz dalekog Meksika. Gotovo 30 godina živim s obitelji u Meksiku, gdje smo pronašli svoj drugi dom. Moj suprug je Meksikanac hrvatskog podrijetla. I tu smo se snašli. U Meksiku smo donekle uspjeli održati hrvatske običaje proslave Uskrsa. U početku je bilo prilično teško, jer prije 30 godina ovdje se nije moglo kupiti boje za ukrašavanje jaja, jer jednostavno u Meksiku nemaju taj običaj. Tada bismo sjedili s djecom i crtali po jajima s vodenim bojicama ili flomasterima. Pa nije to baš bilo onako kako smo bili navikli u Hrvatskoj. Isto nije bilo za kupiti žutoga luka, kako bismo s korom bojali jaja, pa smo se nekako snalazili - ističe inženjerka građevine Zvjezdana Miškulin Matošić.

Međutim, s vremenom je bilo moguće dobiti potreban materijal za ukrašavanje uskrsnjih jaja.

- Kako se vremena mijenjaju, malo po malo pojavio se ovaj američki običaj skrivanja jaja u vrtu, pa je sada ipak moguće kupiti ukrašena jaja i puno je lakše dočarati taj domaći hrvatski ugođaj. Tu i tamo sam napravila pincu uz uskrsnu pisanicu. Međutim, recept zahtjeva rakiju a ovdje nema rakije. Imamo tekilu ili nešto slično tekili, ali ipak nije to, okus je ipak drugačiji - kaže Zvjezdana. 

--- BEZ NASLOVA ---

Uskrs u Meksiku

5 fotografija

Zbog pandemije nije bilo moguće sudjelovati na uskrsnoj misi.   

- Jedino što se kao hrvatski običaj moglo lako slijediti bilo je odlazak u crkvu na Veliki četvrtak, kao i na Uskrsnu nedjelju. Međutim, prošle i ove godine, zbog pandemije nismo mogli ići u crkvu, ali smo misu slavili putem društvenih mreža. I to je otprilike sve.

Svima skupa, bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu, želim sve najbolje za Uskrs. Neka naš Isus Krist zauvijek ostane uskrsnuo u našim srcima i u našim životima. Puno pozdrava iz Meksika - zaključuje Dubrovčanka Zvjezdana Miškulin Matošić.

Zvjezdana Miškulin Matošić

Zvjezdana Miškulin Matošić

02:29