Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bivša državna tajnica u hrvatskom ministarstvu mora u siječnju je izabrana na tu dužnost, a njezin je prvi zadatak nova strategija razvoja EMSE u nadolazećem petogodišnjem razdoblju, kaže Maja Markovčić Kostelac u razgovoru za Hinu.

Foto: screenshot/Facebook Maja Markovčić Kostelac

Agencija kojoj je na čelu osnovana je 2002. nakon pomorske nesreće tankera "Prestige" koja je uzrokovala masovno onečišćenje sjeverne obale Španjolske. Države južne Europe, kao i Hrvatska, slabije su opremljene nego zemlje sjevera pa EMSA raspoređuje više svojih snaga na jug. Promet u Jadranskom moru raste što je pozitivno za luke i gospodarski rast no istovremeno povećava opasnost od nesreća.

- Veliko onečišćenje naftom u moru kakvo je Jadransko, i s obzirom što čisto more znači za gospodarsku aktivnost, bilo bi katastrofalno - upozorava prva osoba EMSA-e.

Povjerenje Hrvatskoj

EMSA je Hrvatskoj povjerila na čuvanje i korištenje opremu za reakciju u slučaju onečišćenja mora vrijednu gotovo milijun eura, a u tijeku su i letovi EMSA-inih dronova s otoka Brača u svrhu nadzora plovidbe.

Hrvatska u vrhu po broju pomoraca

Tvrdi kako je njezin izbor na tu funkciju pokazatelj da je Hrvatska prepoznata kao pomorska država.

- Često se u Hrvatskoj vodila rasprava jesmo li mi primorska ili pomorska država. Mi smo i jedno i drugo. Ministarstvo mora je intenzivno radilo da podigne atraktivnost hrvatske zastave. Mi imamo neke sustave digitalizacije usluga u pomorskom servisu koje nemaju niti mnogo razvijenije europske države. Više od 75 posto servisa u Hrvatskoj nudi se digitalno pa EU u puno stvari može učiti iz iskustva Hrvatske. Naravno i mi možemo učiti od drugih - kaže.

Hrvatska, uz Italiju i Poljsku, ima najveći broj pomoraca s obzirom na stanovništvo. Od 4 milijuna stanovnika njih gotovo 20 tisuća su pomorci.