Marko Šimić među indonezijskim navijačima (Foto:Facebook) Marko Šimić među indonezijskim navijačima (Foto:Facebook)

Hrvatski nogometaš Marko Šimić, rođen u Pakracu, godinama je tražio svoju priliku za dokazivanjem. Nakon što je prošao više hrvatskih i svjetskih klubova, slučajnost ga je dovela u Indoneziju. Danas je jedan od najpopularnijih indonezijskih nogometaša kojega zovu super Šimić.

-  Najjači vijetnamski klub tražio je napadača, a mene su uočili na jednoj od utakmica. Nakon potpisanoga ugovora osvojili smo prvenstvo i kup, no na utakmici prije potpisivanja novog ugovora imao sam ozljedu. Nakon oporavka igrao sam za jedan od najvećih vijetnamskih klubova te uskoro dobio ponude iz Tajlanda i Malezije - prepričava Šimić svoju azijsku priču.

(Foto:Facebook)

Izabravši Maleziju, nakon odlične polusezone i ulaska u polufinale kupa, Šimić je dobio ponudu iz Indonezije. Ponudu iz kluba "Persija Jakarta" kao jednoga od dvaju indonezijskih velikana, Šimić nije mogao odbiti.

Indonezija je zaluđena nogometom

- Svaka utakmica je rasprodana i atmosfera je fantastična. Obitelji od jutra organiziraju piknike i nakon toga idu na utakmice. Ovdje su utakmice glavni događaji. To morate doživjeti da shvatite koliko se ovdje ulaže u taj sport - izjavio je Marko. - Ljudi potcjenjuju indonezijski i azijski nogomet. Uvjeti su ovdje teški i jako je vruće, a domaći igrači su vrlo brzi, okretni i strašno borbeni. Tehnički i taktički možda nisu jaki kao europski, ali strašno brzo napreduju - dodaje.

"President's kup", najvažnije nogometno natjecanje u toj zemlji, Šimićev klub osvojio je nakon 17 godina upravo njegovom zaslugom. - Zabio sam 11 golova, pokupio mnoge individualne nagrade, bio prvi strijelac i najbolji igrač. Postao sam zvijezda preko noći - kaže nogometaš.

Takve velike utakmice danas su mu svakodnevica. Markova statistika je fascinanta: 72 posto udaraca ide u okvir, a 44 posto tih udaraca završi u golu. Postigao je 17 golova u 13 utakmica. Iako je status regionalne megazvijezde postigao preko noći, za sve što sad ima, kaže, teško je radio. Osim za treninge nema puno vremena te većinu dana provodi u klubu gdje kuhar za njega priprema europsku hranu. - Volim i mogu jesti azijsku kuhinju, ali radije biram našu - kaže Marko.  

(Foto:Facebook)

Indonežane je toliko osvojio da mu tamošnji nogometni savez želi dati putovnicu, no Marko se dvoumi. - Velika je to čast, ali dok ne budem sto posto siguran da neću igrati za Hrvatsku, neću prihvatiti drugu zemlju. To je moj najveći san i kako me sve ove godine naprijed tjerala vjera u vlastite mogućnosti, ja ću vjerovati da mogu igrati na toj razini. Dok postoji i najmanja mogućnost, ja ću se nadati - dodaje Šimić.