Marcos Ruppert sa suprugom Olgom i pripadnicima hrvatske zajednice u Venezueli (Foto: kolaž/ustupljene fotografije iz osobne arhive) Marcos Ruppert sa suprugom Olgom i pripadnicima hrvatske zajednice u Venezueli (Foto: kolaž/ustupljene fotografije iz osobne arhive)

- 2020. godina bila je snažan izazov za sve općenito, ali posebno za Hrvate u Venezueli, zbog krize kroz koju zemlja prolazi, a koju je obilježio slom javnih službi, nestašica goriva i rastuća inflacije koja u potpunosti eliminira kupovnu moć nas koji živimo u Venezueli - ističe Venezuelac hrvatskog podrijetla. 

Marcos Ruppert ističe da hrvatska zajednica u Venezueli ima potrebu za predbom popisa Hrvata i njihovih potomaka: - Unatoč svim tim poteškoćama, hrvatska zajednica u Venezueli borila se da održi svoju vjeru i tradiciju vrlo živom u svim hrvatskim obiteljima, tradicije koje hrane našu duboku vjeru u Boga i ponos što smo Hrvati. Od paljenja adventske svijeće, dolaska svetog Nikole, pa do sjetve pšenice na dan svete Lucije. Prošle godine nismo mogli provoditi mnoge aktivnosti zbog pandemije Covid-a 19. Ali već ove 2021. godine težimo snažnom i uvjerljivom nastavku različitih aktivnosti hrvatske zajednice u Venezueli. I naravno, želimo dovršiti popis Hrvata i njihovih potomaka u Venezueli, s najvišim i najboljim težnjama za našu zajednicu. 

Marcos Ruppert tvrdi da su potomci Hrvata u Venezueli ljudi s velikom ljudskom kvalitetom: - Vjerujemo da će 2021. biti godina u kojoj ćemo mi iz hrvatske dijaspore imati veći utjecaj na donošenje odluka o budućnosti Hrvatske. Trebamo jedni druge. A za napredak i razvoj Hrvatske potrebno je da hrvatska Vlada aktivnije uključi u svoje planove hrvatsko iseljeništvo koje broji jednak broj kao i stanovništvo koje trenutačno živi u Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo uskoro moći provesti godišnji odmor u svojoj domovini Hrvatskoj i da će tekuća 2021. godina biti jedno od velikih postignuća za cijelu hrvatsku zajednicu u Venezueli i hrvatsku dijasporu općenito - ističe profesor povijesti Marcos Ruppert, Venezuelac s hrvatskim korijenima.