Medalja časti za Petra Hercega Tomića (Foto: wikipedia.com) Medalja časti za Petra Hercega Tomića (Foto: wikipedia.com)

Žrtvujući svoj život u japanskom napadu na Pearl Harbour 7. prosinca 1941., kako bi spasio živote svojih kolega i prijatelja mornara, Petar Herceg Tomić ostat će zapisan zlatnim slovima u američko-hrvatsko povijesti. Vrijednost djela Amerikanca hrvatskog porijekla ne zaboravlja se ni desetljećima nakon japanskog napada na američki brod USS Utah.  

Najviše odlikovanje za hrabrost 

Časnički namjesnik Peter Tomich, kako je upisan u američkim dokumentima, nakon što su Japanci torpedirali brod, ostao je u kotlovnici kako bi ugasio strojeve, jer bi njihovom eksplozijom stradalo stotine mornara. Za taj junački čin posmrtno je odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost - Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada SAD-a.  

Osim o Tomićevom herojstvu, govori i o dugotrajnoj borbi umirovljenog kontraadmirala Roberta Lunneya da američka vojna administracija medalju dodijeli nekome od Tomicheve najbliže rodbine, što se konačno i dogodilo 2006. godine.

Veliki Amerikanac hrvatskog podrijetla 

U čast junaku porijeklom iz Prologa u Hercegovini snimljen je dokumentarni film "Heroji se ne zaboravljaju" koji je ovoga tjedna premijerno prikazan u Zagrebu, u nazočnosti visokih vladinih dužnosnika i američkog veleposlanika Roberta Kohorsta.    

Američki veleposlanik iskazao je poštovanje hrabrosti "velikog Amerikanca hrvatskoga podrijetla" i istaknuo važnost sjećanja na sve one koji su dali život kako bi drugi živjeli. Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević naglasio je kako borbu i žrtvu plemenitih ljudi treba cijeniti.  

- Važno je očuvati sjećanje na ljude poput Petra Tomića i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskome ratu. Jer povijest uvijek ima posebno mjesto za ljude koji su nam omogućili da imamo budućnost – rekao je Krstičević.  

Dokumentarni film u produkciji HRT-a režirao je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, koji je ujedno skladao glazbu, direktor fotografije je Dražen Lipka, a montažer Mladen Radaković