Foto: HRT Foto: HRT

Ljiljana Dulić dvadeset je godina ravnateljica osnovne škole u selu Đurđinu, u kojoj se nastava na hrvatskom jezika odvija od njezina uvođenja prije 19 godina. Bogato iskustvo u poslovima upravljanjem školskom ustanovom, poznavanje problema u nastavi na hrvatskom kao i aktivizam u zajednici bili su presudni za imenovanje na dužnost u Autonomnoj pokrajini Vojvodine. Na prijedlog vodstva hrvatske zajednice postavljena za savjetnicu Pokrajinske vlade za područje osnovnog obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Posebne obveze će imati prema izobrazbi na hrvatskom jeziku.

Ljiljana Dulić (Foto: snimka zaslona/HRT)

Do imenovanja Ljiljane Dulić za pokrajinsku za savjetnicu došlo je u sklopu uspostave suradničkih odnosa između državnih i regionalnih tijela Srbije i hrvatske zajednice. Dio toga dogovora bit će i obnova mjesne katoličke crkve i samostana u Petrovaradinu. Drevna građevina stara više od 300 godina ima posebno mjesto u povijesti petrovaradinskih Hrvata - osim što ih je tijekom stoljeća okupljala, u njoj je 1801. kršten slavni hrvatski ban Jelačić. Dinamika radova dogovorena je u Novome Sadu na sastanku u uredu pokrajinskog premijera.

Crkva i samostan u središtu Petrovaradina sjedište su Srijemske biskupije. Ona okuplja oko 30.000 vjernika u 29 župa o kojima se skrbi 15 svećenika. Razgovore o obnovi vjerskih objekata iniciralo je Hrvatsko nacionalno vijeće.

Crkva u Petrovaradinu (Foto: snimka zaslona/HRT)

Rekonstrukcija crkve svetoga Jurja i samostana dio je projekta obnove objekata od velike povijesne i nacionalne važnosti za tamošnje, ali i sve Hrvate u Srbiji. Njome bi bila obuhvaćena rekonstrukcija i stavljanje u funkciju i rodne kuće bana Jelačića koja se nalazi u neposrednoj blizini petrovaradinske crkve. Njezino nedavno otvorenje u nazočnosti srbijanskog predsjednika i hrvatskog ministra vanjskih poslova tek je početak oživljavanja objekta, koji je proglašen spomen domom hrvatske zajednice u Srbiji.

Dio rodne kuće bana Jeličića vraćen je hrvatskoj zajednici prošle godine. Od nekoliko privatnih vlasnika otkupila ga je i predala na korištenje srbijanska vlada u sklopu normalizacije odnosa sa susjednom Hrvatskom.